(VIDEO) Explicații în ședința Consiliului Local Brad cu privire la încălzirea municipiului

articol publicat în noiembrie 26, 2020

În această dimineață, Apuseni Info a tras un semnal de alarmă cu privire la situația legată încălzirea apartamentelor din Brad. După cum bine se știe, anual, Guvernul României a achiziționat fonduri în această speță.

În ședința Consiliului Local al municipiului Brad, de astăzi, consilierul local Raul Florin Matei, la capitolul diverse a ridicat această problemă, primarul Cazacu explicând pe larg statusul stocurilor de combustibil și modalitatea în care va fi asigurată căldura în această iarnă.

„Din punct de vedere tehnic, gospodărire de combustibil este de 300 de tone. 300 de tone de combustibil este capacitatea maximă de stocare. Consumul mediu, pentru 24 de ore, în funcție de temperatura exterioară este de între 16 și 18 tone pe zi. Stocul astăzi este de 162 de tone la care se adaugă încă 50 de tone în curs de aprovizionare. 210 tone vor fi în cursul următoarelor ore ca și stoc în gospodăria de combustibil. Am avut și 300 de tone și 250, tot timpul am funcționat în această perioadă, asigurarea unui stoc tampon de cel puțin zece zile.

Dacă facem un calcul simplu, 210 tone împărțit la un consum de 17, 18 tone, vorbim undeva la 12 zile din acest moment, asigurată energia termică în municipiul Brad fără probleme.

Binențeles că în toată această perioadă noi determina furnizorul de combustibil, să ne asigure combustibilul conform unui grafic care pe care l-am propus pentru a nu fi probleme în ceea ce privește aprovizionarea cu combustibil pentru asigurarea de energie termică în apartamentele brădenilor.

De asemenea, există la cabinetul primului ministrul, la Ministerul Administrației și Dezvoltării, depus proiect de hotârâre de guvern pentru alocarea unei sume din fondul de rezervă bugetar aflat la dispoziția Guvernului, pentru asigurarea unor sume de echilibrare pentru bugetul local al municipiului Brad. Municipiul Brad este alături de alte 16 municipii într-un asemenea proiect și sperăm ca în perioada imediat următoare să se aprobe alocarea de fonduri pentru achiziție, pentru echilibrarea bugetului, pentru alocarea de subvenție pentru a se putea plăti furnizorul de combustibil.

Graficul de furnizare a agentului termic a combustibilului sper să fie respectat de furnizorul de combustibil și să nu avem probleme.

Intrăm în perioada imediat următoare într-o perioadă de facturare, este necesar ca oamenii să-și achite obligațiile față de operator iar sumele încasate în urma prestării acestui serviciu, plus subvenția alocată de la bugetul local, să putem asigura plata către furnizorul de combustibil și să asigurăm continuitate în funcționarea acestui serviciu.

În funcție de probleme care se ivesc, în cazul în care Guvernul nu alocă fondurile de care avem nevoie vom purta discuții cu furnizorul de combustibil pentru a depăși perioada de sfârșit a acestui an iar în cursul lunii ianuarie, când trecem pe bugetul anului viitor, să alocăm sumele necesare pentru a acoperi diferențele de preț din respectiva subvenție.

În calitate de ordonator de credite, voi avea propunere să fie asigurat cu prioritate subvenționarea agentului termic în această perioadă. Fiind o perioadă de pandemie ar fi total inoportun, chiar o mare eroare să nu asigurăm subvenționarea agentului termic în perioada rece.

Astea sunt informațiile care sunt corecte în acest moment” a explicat primarul Florin Cazacu.

 2,576 vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *