Florin Cazacu: Am solicitat 7 milioane pentru încălzire, am primit 5. Este o sumă care ne ajută să depășim doar momentul actual

articol publicat în decembrie 4, 2020

Primarul Bradului, Florin Cazacu, a anunțat în această seară, că printr-o hotărâre de guvern, municipiul Brad a primit 5 milioane de lei, subvenție pentru încălzire, chiar dacă municipiul Brad a solicitat inițial 10 milioane de lei, apoi 7 milioane de lei. Suma neacoperită de guvern urmează să fie achitată de UAT Brad din bugetul de anul viitor.

„Am făcut demersurile pentru a primi o sumă de bani din fondul de rezervă bugetară, pentru a acoperi diferența de preț, de la prețul de producere a unei gigacalorii și prețul la facturare la populație.

Am depus documente pentru a primi o sumă importantă zic eu, în jur de 10 milioane a fost solicitarea noastră inițială. În urma unor discuții la Prefectură am convenit și binențeles cu o presiune pe bugetul local pe acest an, am alocat bani din bugetul local în acest an foarte mulți zic eu, am rămas la 7 milioane iar Guvernul a hotărât astăzi în ședință alocarea pentru municipiul Brad a unei sume de 5 milioane de lei, sumă alocată din fondul de rezervă bugetar la dispoziția guvernului pe anul 2020 în vederea asigurării continuității serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a populației.

Sumele solicitate și numărul de unități administrative care au solicitat aceste sume au fost mult mai multe. Vreau să vă dau un exemplu pentru că există foarte mulți oameni care spun că domnule, la Brad se cer tot timpul bani, lucru care nu este neapărat real. Solicităm sume pentru că bugetul local al municipiului Brad nu permite alocarea unor sume atât de importante pentru acoperirea acestei diferențe de preț foarte mari. Dar vreau să vă dau câteva informații importante, sunt din proiectul de hotărâre de guvern care a fost publicat pe site-ul Guvernului.

La Constanța, municipiul Constanța a solicitat suma de 60.381 de mii de lei, în sume de lei vechi, 600 de miliarde de lei, Giurgiu a cerut 5 milioane lei, Motru 9,85 milioane lei, municipiul Brad, 7 milioane de lei, Drobeta Turnu Severin a cerut 10 milioane de lei, Ploiești, 21 de miloane de lei, Suceava, 10 milioane de lei, Tulcea, 22 de milioane de lei și Focșani 6,17 milioane lei, În total, 151.401 de mii lei din fondul de rezervă bugetară iar sumele aprobate au fost: s-au alocat doar 90 de milioane de lei pentru alimentarea cu energie termică a nouă orașe – Constanța, 25 de milioane de lei, Giurgiu, 5 milioane de lei, Motru, 5 milioane de lei, Drobeta Turnu Severin, 10 milioane de lei, Ploiești, 13 milioane lei, Suceava, 10 milioane, Tulcea, 11 milioane, Focșani, 6,17 milioane lei.

Deci la Brad s-a alocat suma de 5 milioane de lei, o sumă care va asigura pentru perioada de sfârșit de an și începutul anului viitor dar va trebui să venim cu sume suplimentare din bugetul local, va fi o nouă presiune pe bugetul local, ne va fi destul de greu zic eu să acoperim și diferența respectivă.

Am vrut să scot în evidență următorul aspect, că nu este doar Bradul, sunt mai multe unități administrative care au o asemenea problemă. La Brad este o sumă dintre cele mai mici alocate de la nivel național și această chestiune aș putea spune că este o problemă dincolo de politică pentru că toate guvernele României, indiferent de culoare politică, au trebuit să acord sume importante pentru unități administrativ teritoriale, pentru localitățile care au probleme legate de termoficare.

Este greu să compar Bradul cu Constanța, care are și gaz metan sau cu alte localități care au acces la gazul metan, care au și alte surse alternative de încălzire, ori noi, Bradul, cu o sumă de 7, 8 , 10 milioane de lei, am putea asigura subvenția fără niciun fel de problemă.

Eu mulțumesc pentru faptul că am primit această sumă, este o sumă care ne ajută să depășim momentul actual, ar fi trebuit să avem o sumă mult mai mare pentru a nu mai pune presiune pe bugetul local” a anunțat Cazacu.

 3,803 vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *