Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

DIICOT: Grup infracțional organizat din Câmpeni, trimis în judecată pentru evaziune fiscală în formă continuată și spălare de bani

articol publicat în decembrie 11, 2020

DIICOT aduce acuzații grave asupra uneia dintre cele mai importante companii din industria mobilei din România, cu sediu în Cîmpeni. De asemenea, un inginer de la Direcția Silvică Alba este suspectat că ar fi fost complicele unor firme fantomă care doreau să exploateze lemn din păduri.

„Prin rechizitoriul din data de 23.11.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 4 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală în formă continuată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, spălare a banilor în formă continuată și complicitate la spălare a banilor în formă continuată.

În cauză s-a reținut faptul că, în perioada 2008-2014, unul dintre inculpați, prin controlul exercitat în mod direct sau indirect asupra unui număr de nouă societăți comerciale folosite drept furnizori fictivi de cherestea și pentru retragere de numerar din bănci, a sprijinit reprezentanții a două societăți comerciale cu sediul în județul Alba, având ca obiect principal de activitate fabricarea de mobilă, să evidențieze în actele contabile și în alte documente legale(declarații fiscale) cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale.

Inculpatul a asigurat emiterea unui număr de 802 facturi fiscale către respectivele societăți, reprezentând contravaloarea a 38.894,03 metri cubi de cherestea, precum și avizele secundare de însoțire a transporturilor de cherestea aferente, atestând în mod nereal efectuarea de operațiuni comerciale și urmărind astfel să asigure pentru cele două societăți beneficiare posibilitatea sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale prin diminuarea în mod artificial a bazei impozabile.

Pentru a se crea aparența că operațiunile comerciale consemnate în facturi sunt veridice, dar și pentru a disimula originea ilicită a sumelor de bani provenite din activitatea evazionistă, contravaloarea cherestelei livrate fictiv a fost achitată aproximativ în totalitate prin viramente bancare, în conturile societăților pretins furnizoare, de unde banii au fost ridicați în numerar.

Prin această modalitate, a fost cauzat bugetului de stat un prejudiciu total de 2.860.672,27 lei.

Cauza a fost instrumentată cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba și Direcției de Combatere a Criminalității Organizate.

În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii.

Dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Tribunalului Alba.
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”
arată procurorii de la DIICOT.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *