Ploaie de stele pe cerul Munților Apuseni în această noapte: Pregătiți-vă pentru ora 03.00 dimineața!

articol publicat în decembrie 14, 2020

Geminidele sunt o ploaie de meteori provocată de un obiect numit 3200 Phaethon, care se presupune că ar fi o cometă stinsă.

„În ziua de 13 spre 14 decembrie 2020, Pământul va trece printr-o zonă în care se află cantități mari de praf lăsate de asteroidul acitv (3200) Phaethon. La contactul cu atmosfera, particulele de praf vor aprinde gazul atmosferic, lăsând o dâră luminoasă pe cer: steaua căzătoare. Majoritatea stelelor căzătoare din perioada 4-17 decembrie par a veni din constelaţia Gemini (Gemenii), acesta fiind motivul pentru care se numesc Geminide. Meteorii Geminide sunt mai lenți decât alți meteori și foarte luminoși. Astfel vor apărea bolizi (meteori foarte strălucitori) care se vor deplasa lent printre stele.

În 2020, maximul curentului cade foarte bine pentru țara noastră: 14 decembrie, ora 3 dimineața. Practic, în noaptea de 13 spre 14 decembrie vom putea vedea activitatea de maxim a curentului. Putem observa și în noaptea anterioară maximului sau în cea de după aceasta, șanse fiind să se poată vedea minim 40-50 de stele căzătoare pe oră. Observațiile trebuie făcute după miezul nopții până dimineața în amândouă serile. În timpul maximului se pot vedea maxim 120 de stele căzătoare pe oră, dacă observaţi din afara oraşelor mari”, au anunțat reprezentanții Observatorului Astronomic.

 1,677 vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *