Ilie Bolojan: În Padiş, Peștera Urşilor, defileul Crişul Repede nu sunt asigurate condiții pentru colectarea şi depozitarea deșeurilor

articol publicat în decembrie 15, 2020

Ilie Bolojan, președinte Consiliului Județean Bihor, a recunoscut că în zonele turistice ale județului, precum Padiş, Peștera Urşilor sau defileul Crişului Repede nu sunt asigurate condiții pentru colectarea şi depozitarea deșeurilor, însă, își propune ca în următorii ani să atragă fonduri europene pentru a rezolva problema curățeniei din Bihor.

„Curățenia într-o comunitate este un indicator de calitate a vieții oamenilor iar turismul se dezvoltă în zone în care curățenia este asigurată. Prin urmare, asigurarea curățeniei județului Bihor va fi o prioritate în anii următori.

E nevoie să respectăm 3 condiții pentru ca în 2 – 3 ani să vedem îmbunătățiri majore:

1. Să colectăm deșeurile. Pentru asta, firmele care au câștigat licitațiile pentru ridicarea deșeurilor de la gospodăriile bihorenilor trebuie să practice tarife rezonabile, să respecte orarele, să sorteze şi să depoziteze deșeurile ridicate în condițiile reglementărilor legale. Colaborăm cu acești operatori şi cu primăriile pentru ca la începutul anului viitor colectarea să funcționeze în bună regulă în toate satele și orașele din județul nostru.

2. Să avem infrastructura necesară. În prezent, cu excepția Oradiei, nu avem unde colecta deșeurile de mari dimensiuni: mobila veche, geamurile schimbate, cauciucuri etc. În zonele turistice (Padiş, Peștera Urşilor, defileul Crişul Repede şi în alte locuri) nu sunt asigurate condiții pentru colectarea şi depozitarea deșeurilor. Mai avem multe dotări de făcut, în tot județul, pentru a avea infrastructura necesară. Lucrăm la un proiect de atragere de fonduri europene, de peste 30 de milioane de euro, pentru a finanța aceste dotări. În 3 luni vom finaliza Planul județean pentru gestionarea deșeurilor. Acesta va cuprinde noile dotări: puncte de colectare a deșeurilor mari în fiecare zonă din județ, puncte de colectare cu containere speciale împotriva răscolirii acestora de animalele sălbatice în zonele turistice, modernizarea stațiilor de sortare a deșeurilor în toate orașele etc. Până în vara anului viitor ne propunem să finalizăm studiile de fezabilitate pentru aceste proiecte. Din 2022 le vom realiza, rând pe rând.

3. Să menținem curățenia. Dacă nu facem asta, nu vom rezolva lucrurile. Cei care nu respectă regulile şi murdăresc județul anulează primele două puncte prin comportamentul necivilizat. E nevoie să stabilim reguli clare şi responsabilităţi, iar cei abilitaţi să-i sancționeze pe cei care nu respectă regulile şi fac mizerie” a anunțat Ilie Bolojan.

 6,490 vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *