Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Pestă Porcină Africană în Țara Zarandului: Cinci porci mistreți din zona Baia de Criș au fost confirmați cu virusul

articol publicat în decembrie 15, 2020

În urma confirmării Pestei Porcine Africane la 5 porci mistreti vânați pe „Fondul de Vanatoare 4 Birtin”, aparținând Directiei Silvice Deva, de pe raza comunei Vața de Jos, localitatea Birtin, județul Hunedoara, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență – Unitatea Locală de Decizie Hunedoara a adoptat astăzi un plan de măsuri privind combaterea cazurilor de pestă porcină.

„Conform deciziilor luate de C.J.S.U. (U.L.D.), condus de prefectul județului Hunedoara, Călin-Petru Marian, a fost stabilită o zonă afectată și o zonă de tampon în interiorul cărora autoritățile sanitar-veterinare și responsabilii fondurilor de vânătoare vor lua măsurile de control impuse de lege în astfel de situații.

Cazurile de Pestă Porcină Africană au fost confirmate prin buletinele de analiză nr. 13641 din 09.12.2020 eliberat de către L.S.V.S.A. ALBA (Suspiciune) si BA nr. 16797 din 14.02.2020 eliberat de I.D.S.A. București (confirmare)” a informat instituția Prefectului de Hunedoara.

Despre Pesta Porcină Africană

Pesta porcină africană, numită și febra porcină africană sau boala lui Montgomery, este o boală virală hemoragică febrilă extrem de contagioasă și foarte severă a porcilor domestici și mistreților, cauzată de un virus ADN dublu catenar din familia asfarviride care se propagă foarte rapid în populația porcină prin contact direct sau indirect.

Boala se caracterizează anatomopatologic prin diateză hemoragică generalizată, leziuni degenerative și necrotice în diferite organe, iar clinic în formele acute a bolii prin hipertermie (40,5-42,2°C), leziuni cutanate (eritem, cianoza pielii, în special la urechi, coadă, membrele posterioare și pe abdomen, peteșii, echimoze), tulburări digestive (inapetență, vome, constipație, diaree mucoasă sau sanguinolentă), tulburările respiratorii (dispnee, tahipnee, respirație întreruptă, tuse, eliminare de spumă sanguinolentă din gură), tulburări nervoase (somnolență, apatie, adinamie, mers instabil, crampe, hiperexcitație, crize convulsive, pareze și paralizii, decubit lateral), conjunctivită, secreții nazale seroase, seromucoase sau mucopurulente sau epistaxis, la scroafele gestante unul dintre primele simptome observate este avortul.

Mortalitatea este de 90-100% în cazul formelor supra-acute și acute a bolii.

Pesta porcină africană provoacă pierderi economice mari din cauza depopulării catastrofale a fermelor de porci în zonele afectate prin decesul și sacrificare lor, punerea în aplicare a măsurilor sanitare și impunerea restricțiilor comerciale. Pesta porcină africană este o boală transfrontalieră care se poate răspândi rapid de la o țară la alta și este una dintre cele mai periculoase boli ale porcinelor, fiind inclusă în lista A a Organizației mondiale pentru sănătate animală (OIE).

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *