„Mersul cu Craii”: Tradiție de Crăciun din Brad, Țara Zarandului, în Țara Moților

articol publicat în decembrie 21, 2020

În satele din zona Bradului, a Țării Zarandului și în Țara Moților din judeţul Alba, una dintre cele mai frumoase tradiții din ajunul Crăciunului este „mersul cu Craii“. Această scenetă de teatru, tradițională, are şase personaje: Irod, Preotul, Îngerul şi cei trei crai – Gaşpar, Melchior şi Valtazar.

Personajele sunt întruchipate de tineri costumaţi special pentru acest eveniment. Aceştia lucrează la costume în perioada postului Crăciunului astfel încât să arate cât mai bine în vacanța de iarnă, în ajunul Crăciunului. Irod este îmbrăcat într-un costum popular cu o coroană pe cap şi sabie, preotul în haine specifice şi poartă o cruce, îngerul poartă costum popular şi o cruce mare cu clopot, iar craii în costume populare şi ei cu coifuri pe cap şi înarmaţi cu săbii. Sceneta jucată de colindători redă momentul în care cei trei Crai de la Răsărit ajung în Palestina pentru a-l cinsti pe pruncul Iisus cu aur, smirnă şi tămâie. Craii sunt aduşi la curtea regelui Irod care îi întâmpină cu răceală.

În final, craii cântă împreună şi urează sărbători fericite gazdei. Gazda îi recompensează, de obicei, cu o sumă de bani. Tinerii merg cu Craii toată noaptea dintre Ajun şi Crăciun şi parcurg distanţe destul de mari pentru a colinda cât mai multe case.

sursă video: fan uzzi

 6,173 vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *