Natalia Intotero: Pe ce criterii s-au ales directorii interimari peste tot în țară?

articol publicat în ianuarie 9, 2021

Președintele Comisiei pentru Învățământ din Camera Deputaților, deputatul brădean Natalia Intotero a intervenit în scandalul momentului care vizează schimbarea directorilor de instituțiile de învățământ din funcții la expirarea mandatelor.

„În data de 9 ianuarie 2021 încetează contractele de management educațional ale directorilor și directorilor adjuncți din unitățile de învățământ preuniversitar, care au ocupat aceste funcții prin concursul organizat în 2016. Conform legislației în vigoare, funcțiile respective urmează să fie ocupate prin detașare în interesul învățământului, asigurând astfel conducerea interimară până la organizarea concursului. În acest context, am primit semnale îngrijorătoare privind politizarea viitoarelor conduceri. Sesizările respective subliniază modul partizan și netransparent în care inspectoratele școlare județene au făcut selecția directorilor. Nu au fost consultate autoritățile locale, nu au fost consultați părinții sau elevii, iar decizia, se pare, s-a luat din sediul de partid!

La audierile din Parlament, toți miniștrii propuși de coaliția de centru-dreapta au promis deschidere și colaborare, inclusiv ministrul educației. Constatăm, însă, că au trecut doar două săptămâni și deja avem mai multe întrebări decât răspunsuri.

Pe ce criterii s-au ales directorii interimari peste tot în țară? Ce impact vor avea aceste conduceri de moment asupra elevilor, care deja trec printr-o experiență școlară șubredă din cauza pandemiei?

Nu în ultimul rând, trebuie să ne gândim și la profesori, mulți dintre ei cu familii acasă. Ținând cont că suntem la mijlocul anului școlar, ce se va întâmpla cu cadrele didactice care își desfășoară acum activitatea pe orele rezervate directorilor demiși, după ce aceștia își vor relua activitatea educațională cu normă întreagă de profesor?

Mă văd obligată moral, atât ca simplu cetățean, cât și în calitate de președinte al Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților, să îmi exprim dezamăgirea și să fac un apel la factorii de decizie și liderii politici ai coaliției de centru-dreapta să nu politizeze sistemul de învățământ! Nu destabilizați și mai mult, în plină pandemie, un sistem aflat la limită, prin numirea unor persoane cu competențe îndoielnice la conducerea școlilor! Susțineți profesioniștii, oamenii cu experiență care cunosc sistemul și știu să administreze corespunzător o instituție de învățământ!” a declarat deputatul Natalia Intotero

Președintele comisiei de învățământ a mai anunțat că îi va adresa lui Sorin Cîmpeanu, ministrul educației, o interpelare, solicitând clarificările de rigoare în toate aspectele menționate anterior.

 5,372 vizualizări

3 thoughts on “Natalia Intotero: Pe ce criterii s-au ales directorii interimari peste tot în țară?

 1. Mă întreb, de unde atâta tupeu să puneți astfel problema, doamna Intotero? Dumneavoastră întrebați de criterii? PSD a practicat, numirea directorilor de școli pe criterii politice, chiar dumneavoastră fiind beneficiara unei astfel de numiri, acum vreo 10 ani. Și a făcut-o repetat. Inclusiv, după ce directorii pesediști au picat examenul, în timpul guvernului Cioloș, următorul guvern, Ponta, a emis ordonanță de urgență, prin care facilita numirea așa-zișilor, experți educaționali( făcuți experți pe bază de hârțoage obținute, fără merite). Și ghiciți în ce partid erau majoritatea acestor experți( unii dintre ei, total neprofesioniști și nepregătiți nici să managerieze o clasă de elevi, darmite o instituție). Da, erau pesedei, culmea. O spun în cunoștință de cauză, deoarece am beneficiat de un astfel de director, pesedișt, în școală din Caras-Severin, unde lucrez.
  Eram director adjunct, încă, ales de colegi, în urma ratării examenului de către fostele directoare.
  Apoi au urmat presiuni din partea Insp. General(PSD), asupra mea, să renunț, pentru că mai aveau la Reșița, un lipitor de afișe prsediste care rămăsese, fără “coledzi”, dacă mă înțelegeți și trebuia și pentru el un loc călduț.
  Am renunțat, până la urmă, din scârbă, nu de frică.(aveam decizie de la 1 septembrie și pentru acel an școlar nu mă puteau schimba).
  Și dumneavoastră, întrebați de criterii? Tăcerea era de aur, dar voi, politicienii nu aveți nici rușine, nici simțul onoarei.
  Rușineee!!! Și tăcere, pentru că atitudinea dumneavoastră e penibilă…

 2. D na Intotero ar trebui să si vada propria ogradă si dupa aceea sa puna astfel de întrebări.D na ar trebui să se întrebe cum a ajuns pornind de la un simplu învățător, la un absolvent de vreo 3 facultăți si mastere 3 in 1 făcute ca Fat Frumos in 3 ani , 3 facultăți.Ar trebui să ta ca din gura si sa se gândească cum au fost numiti directorii din Brad in urma cu ceva ani.

 3. Cât tupeu, doamna Nata Lee, cine a pus-o pe suciu??? Că la Ministerul Românilor de Pretutindeni ,ați lăsat numai prăpăd. Cum ați ajuns ex-ministru,doar conștiința vă poate spune. Așa a ajuns și suciu directoare. Doar conștiința îi poate spune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *