Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Travellor Trains: Pe urmele fostei CFF Sebiș – Moneasa

articol publicat în ianuarie 25, 2021

În 14 august 1893 din iniţiativa şi pe cheltuiala contelui Wenckheim, sub îngrijirea inginerilor de la Societatea Calea Ferata Unita Arad – Cenad, a fost construită şi predată traficului calea ferată Sebiş – Moneasa cu o lungime totală de 25 km.

Traseul cuprindea 7 gări şi triaje: triajul de la Sebiş, halta Sebiş – fabrica de fier, halta Prăjeşti, halta Buhani, gara Dezna, halta Ramna, halta Moneasa – Staţiunea balneară şi gara Moneasa.

Transportul mărfurilor şi a oamenilor în condiţii optime a fost asigurate de două locomotive Siegle, aduse din Viena, care circulau cu o viteza de 25 km/h.

Demontarea caii ferate are loc în anul 1961 prin faptul că transportul rutier a luat amploare odata cu modernizarea drumului judeţean Arad –Moneasa şi calea ferată a fost considerată nerentabilă, fără a se valorifica însă potenţialul turistic.

Astăzi, Apuseni Info vă redă un material video realizat de Travellor Trains intitulat „Pe urmele fostei CFF Sebiș – Moneasa

sursă: Travellor Trains

1 thought on “Travellor Trains: Pe urmele fostei CFF Sebiș – Moneasa

  1. Alții le mai au încă și se mândresc cu ele pt. un turism local ce poate chiar aduce bani… noi, nu! Nimic nu e rentabil ??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *