Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Natalia Intotero: Elevii au un ritm de dezvoltare mai accelerat iar piața de muncă este mai dinamică decât era în urmă cu 15-20 de ani

articol publicat în ianuarie 28, 2021

Deputatul brădean Natalia Intotero, președintele Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport din Camera Deputaților, a prezidat miercuri dezbaterea cu tema „Curriculum modern pentru o Românie educată”.

La dezbatere au participat deputați și senatori, membri ai celor două comisii, reprezentanți ai Ministerului Educației, ai grupurilor de lucru și ai Comisiei de validare, care au contribuit la elaborarea propunerilor acestor planuri cadru, reprezentanți ai Patriarhiei Române și ai Academiei Române, cadre didactice din învățământul universitar și preuniversitar, reprezentanți ai sindicatelor din învățământ, ai federațiilor de părinți și elevi și ai organizațiilor nonguvernamentale din domeniul educației.

După trei ore și jumătate de discuții, dezbaterea „Curriculum modern pentru o Românie educată” s-a încheiat iar deputatul Natalia Intotero a tras mai multe concluzii, importante pentru educație în general:

  • Curricula școlară trebuie să aibă în centrul său elevul și societatea. Din acest motiv, este recomandat să avem în vedere realitățile de astăzi: elevii au un ritm de dezvoltare mai accelerat, absorb informațiile diferit, există noi posibilități tehnologice, iar piața de muncă este mai dinamică decât era în urmă cu 15-20 de ani.
  • În acest context, vreau să subliniez importanța tuturor profilurilor de învățământ. Elevii au deprinderi proprii, în funcție de personalitatea și talentul fiecăruia. Unii au o înclinație spre filiera teoretică, alții spre învățământul profesional. Toate sunt la fel de importante și trebuie să fim preocupați de acestea în egală măsură.
  • Însă, noile planuri cadru presupun o consultare largă și dezbateri în toate județele țării. Nu ne mai putem permite experimente. Din acest considerent, sunt de părere că transpunerea practică a noilor planuri cadru în anul școlar 2021-2022 nu este posibilă din cauza timpului necesar de implementare. Calendarul școlar, efectiv, nu va permite acest lucru.

Doresc să îmi exprim deschiderea pentru o continuă colaborare, în interesul învățământului românesc. Sper ca această dezbatere să fie prima din multe întâlniri, formale și informale, a căror finalitate să aducă beneficii reale pentru învățământul românesc” a concluzionat deputatul Țării Zarandului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *