Posibilele desființări ale unor clase de liceu și de profesională din Câmpeni, Baia de Arieș și Abrud, în atenția deputatului Radu Tuhuț

articol publicat în ianuarie 30, 2021

Deputatul PSD de Alba, Radu Tuhuț, îi solicită ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, „clarificări” privind situația propunerii de desființare a unor clase de învățământ din județul Alba, inclusiv din zona Munților Apuseni, din Câmpeni, Baia de Arieș și Abrud.

Ar urma să fie desființate, potrivit informațiilor transmise deputatului, 12 clase de a IX-a, de la colegii, licee și grupuri școlare din Alba Iulia, Aiud, Cugir, Abrud, Baia de Arieș, Câmpeni și Arieșeni și 5 clase de profesională, de la licee din Alba Iulia, Aiud, Blaj, Câmpeni și Jidvei.

„Numeroși dascăli, elevi și părinți, mi-au comunicat în ultimele zile că mai multe clase, majoritatea de la licee tehnologice și școli profesionale, au fost propuse spre a fi desființate în anul școlar 2021-2022. Nemulțumirea provine tocmai din cauza faptului că elevilor li se reduc astfel posibilitățile să învețe la timpul potrivit o meserie care, așa cum știm cu toții, este ‘brățară de aur’. În total, din informațiile pe care le-am primit de la oameni, se vor desființa un număr de 17 clase, de liceu și școală profesională.

Scăderea numărului de elevi, în urma posibilității părinților de a alege, în urmă cu 8 ani, între clasa pregătitoare și clasa I, a condus, implicit, la necesitatea scăderii numărului de clase pentru admiterea la liceu. În contextul actual, pe fondul crizei economice, consider că învățământul profesional și tehnic trebuie să aibă prioritate, să fie dezvoltat și finanțat corespunzător. Dobândirea unei calificări, pe lângă avantajele financiare, are ca beneficii asigurarea forței de muncă în România care să răspundă cerințelor pieței muncii. În aceste momente de criză, provocate de pandemie, învățământul profesional si tehnic, inclusiv dual trebuie sa fie o prioritate”, arată deputatul social-democrat în întrebarea parlamentară adresată vineri ministrului Educației.

 4,513 vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *