Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Care este CALITATEA aerului în Brad, cantitatea de dioxid de sulf, de azot, praf deșertic și prognoza pentru polen ?

articol publicat în februarie 3, 2021

Platforma online meteoblue.com prezintă zilnic calitatea aerului, cantitatea de dioxid de sulf, de azot, praf deșertic și prognoza pentru polen, pentru orice localitate de pe glob.

În cazul municipiului Brad, prognoza din această perioadă este îmbucurătoare!

„Panoul superior prezintă prognoza pentru Indicele Comun de Calitate a Aerului (CAQI) utilizat în Europa din anul 2006. Este un număr pe o scară de la 1 la 100, unde o valoare scăzută (culoare verde) reprezintă o calitate bună a aerului, iar o valoare ridicată (culoare roșie) reprezintă o calitate scăzută a aerului. Codul de culori CAQI este utilizat în toate panourile care afișează poluarea atmosferică ale meteogramei pentru a indica nivelul de poluare. Pentru prognoza legată de polen nu există instrucțiuni oficiale de coduri de culoare, deoarece polenul nu face parte din prognoza Indicelui de Calitate a Aerului. Indicele de Calitate a Aerului este definit separat în apropierea șoselelor (indicat „pe marginea drumului”) sau departe de șosele (indice „fundal”). meteoblue utilizează indicele de fundal, din cauza faptului că modelele de vreme nu pot reproduce diferențele pe scară redusă de-a lungul șoselelor. Din această cauză, măsurătorile efectuate de-a lungul șoselelor vor indica valori mai ridicate decât prognoza de aici.

Praful Deșertic este alcătuit din particule mai mici de 62 μm și își are originea în deșerturi. Cel mai adesea, particulele de praf sunt mici, ceea ce conduce la concentrații ridicate de PM10 și PM2.5 și la un impact asupra sănătății.

Prognozele pentru concentrațiile de gaze care poluează aerul sunt prezentate în cel de-al treilea panou. Poluarea ozonului (O₃) în troposfera inferioară se manifestă în special în zonele urbane. Ozonul poate:

 • Să îngreuneze respirația profundă și sănătoasă
 • Poate cauza o respirație întretăiată și poate cauza dureri atunci când respirăm adânc
 • Poate provoca tuse și senzație de iritație sau durere în gât
 • Poate inflama și deteriora căile respiratorii
 • Poate agrava afecțiunile pulmonare, precum astmul, emfizemul și bronșita cronică
 • Poate crește frecvența crizelor de astm
 • Poate expune plămânii la infecții
 • Poate continua să deterioreze plămânii chiar și atunci când simptomele au dispărut
 • Poate cauza apariția bolii pulmonare obstructive cronice (COPD)

Dioxidul de sulf (SO₂) este un gaz, care este invizibil și are un miros pregnant și neplăcut. Interacționează ușor cu alte substanțe și formează compuși periculoși, cum ar fi acidul sulfuric, acidul sulfuros și particule de sulfat.

 • Expunerea pe termen scurt la SO₂ poate dăuna sistemului respirator uman și ca atare poate îngreuna respirația.
 • SO₂ și alți oxizi de sulf pot contribui la ploaia acidă care poate dăuna ecosistemelor sensibile.
 • Copiii, vârstnicii și persoanele care suferă de astm sunt extrem de sensibili la efectele SO₂.

Dioxidul de azot (NO₂) este un gaz ce are o culoare maroniu-rosiatică si un miros caracteristic puternic și înțepător și este un poluant atmosferic major. Sursa majoră de dioxid de azot provine din arderea combustibililor fosili: cărbune, petrol și gaz. Majoritatea dixidului de azot din orașe provine de la gazele de eșapament emise de mijloacele de transport motorizate. Dioxidul de azot este un poluant atmosferic major, deoarece contribuie la formarea ozonului, care poate avea un impact semnificativ asupra sănătății oamenilor.

 • NO₂ inflamează mucoasa plămânilor și poate reduce imunitatea la infecții pulmonare
 • NO₂ cauzează probleme precum respirație șuierătoare, tuse, răceli, gripă și bronșită

Pentru Europa, meteograma ce reprezintă poluarea aerului are un al patrulea panou, iar acesta afișează prognoza pentru polen pentru Brad.

Polenul de mesteacăn este unul dintre alergenii aerieni cei mai comuni în timpul primăverii sau în perioade mai înaintate ale anului la altitudini mai înalte. Odată cu înmugurirea copacilor, aceștia eliberează mici boabe de polen care sunt împrăștiate de vânt. Un singur mesteacăn poate produce până la cinci milioane de boabe de polen. Polenul este dispersat de curenții de aer și poate fi răspândit pe distanțe mari. Noi prezentăm prognoza pentru polen pentru o viteză a vântului de 10 m.

Polenul de iarbă este principalul vinovat de declansarea alergiilor la polen în lunile de vară. Acesta cauzează unele dintre simptomele cele mai severe și mai greu de tratat. În zonele cu climă umedă, sezonul polenului de iarbă ține câteva luni. În zonele cu climă mai uscată, sezonul polenului de iarbă este semnificativ mai scurt, la fel și sezonul polenului de mesteacăn sau măslin.

Precipitațiile pot curăța aerul de polen, dar dacă acestea sunt însoțite de furtuni, vânturile puternice sporesc inițial concentrația de polen” explică meteoblue.com prognoza.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *