Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Ultimul HOP în finalizarea conductei de gaz metan Mintia-Brad: Subtraversarea Mureșului! Florin Cazacu explică situația.

articol publicat în februarie 10, 2021

Introducerea gazului metan în Brad este probabil cel mai de anvergură proiect de dezvoltare pentru toată Țara Zarandului de după Revoluție. Unul dintre principalii susținători – introducerea gazului în Brad și comunele din zonă, de mulți ani, este primarul Bradului care recent ne-a informat despre situația lucrărilor.

Proiectul a avansat mult iar acum se analizează subtraversarea Mureșului, roca tare de sub râul îngreunând lucrările.

„Un proiect pe care îl avem în acest moment este finalizarea lucrărilor la conducta de gaz metan pentru magistrala Mintia – Brad.

În zona Mureșului s-a încercat de vreo patru sau cinci ori subtraversarea râului Mureș cu o foreză specială, din nefericire până la această dată nu s-a reușit traversarea Mureșului cu foreza pilot. S-au făcut câteva studii, câteva recomandări să înceapă și de pe malul celălalt.

În cursul săptămânii viitoare vor începe lucrări și de pe malul celălalt, poate că va fi ceva mai ușor. Este o situație grea acolo, este o falie cu o rocă foarte dură chiar sub Mureș dar sper să se treacă fără probleme. Se va face un studiu geo, de telemetrie și se va rezolva și această problemă.

În prima parte a acestui an trebuie să fie finalizată conducta și de asemenea trebuie să semnăm contractul de finanțare a distribuției. Așa cum am mai spus de nenumărate ori în această perioadă este în evaluare contractul pentru finanțarea distribuției de gaz metan în municipiul Brad” a anunțat Florin Cazacu.

4 thoughts on “Ultimul HOP în finalizarea conductei de gaz metan Mintia-Brad: Subtraversarea Mureșului! Florin Cazacu explică situația.

 1. Daca in anul 2022 se vor termina sapaturile, sparturile, traversarile (in cel mai bun caz!!!) urmeaza realizarea (construirea) unei statii tampon undeva la marginea orasului (bun, hai sa ii zicem municipiu!!!), deoarce gazul metan nu sta pe teava ca si apa sau dulceata (sic!). Sunt multi parametrii de indeplinit, mai ales din punct de vedere al presiunii, sigurantei in dispunerea recipientelor…
  Undeva prin 2023 posibil sa avem primul test la acel racord tampon intre Mintia si Beius. Posibil.
  Despre gazul metan in Brad, este aproape imposibil cu un operator de distributie din Romania, sa afirme ca flacara unui aragaz va arde curand, asta insemnand urmatorii 3-4 ani.
  Iar cetateanul de rand din Brad, sa se inarrmeze cu multa-multa rabdare.
  Racordarea gazului metan la un bloc de locuinte (pentru cine isi va permite!!!) insemna alta dezamagire: proiect executat de catre o firma autorizata si agreata de furnizor, instalatie de tevi in bloc (casa scarii+apartamente), contor gaz, centrala termica, tevi, calorifere, senzori gaz.
  Imi doresc enorm sa avem gaz metan in locuinta, dar nu imi fac planuri mai devreme de anul 2025.
  Sa fim sanatosi!

 2. Parca nu puteau sa o trverseze pe deasupra ! O grinda cu zabrele si gata ! 🙁

  1. Eu am inteles ca gazul va incalzi apa din PT;nu se va racorda ,cel putin in prima etpa la locuinte !

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *