Ape TULBURI la ABA Someș-Tisa: Trei deputați USR Plus îl întreabă pe ministrul mediului, apelor și pădurilor despre deversările din Someșul Mic

articol publicat în februarie 12, 2021

Scandalul imens de la ABA Someş-Tisa — Administrația Națională Apele Române ține agenda ocupa celor de la USR Plus Cluj.

Dacă la finalul lui ianuarie conducerea USR PLUS Cluj a solicitat ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor luarea de urgență unei poziții oficiale în legătură cu situația semnalată de presa locală și Sindicatului Mureșul din Apele Române cu privire la acțiunile directorului Administrației Bazinale Someș-Tisa (ABAST), OVIDIU VIȘAN, de abuz asupra asupra unei angajate, pentru simplul fapt că și-a întreprins sarcinile de serviciu, deputații USR Plus de Cluj au luat și mai în serios speța și l-au intrebat pe ministrul mediului apelor și pădurilor.

„Formulăm prezenta întrebare prin care, urmare a articolelor apărute în presa judeţeană (disponibile în Anexele 1 şi 2), vă solicităm ca, în urma efectuării unei anchete, a cărei rezultat solicităm expres să ne fie comunicat, să ne conferiţi răspunsuri la următoarele:

  1. Deversările efectuate în râul Someşul Mic de către Compania de Apă Someş SA – reclamate în articolele din presă la care facem trimitere – au fost realizate respectându-se pe deplin şi în totalitate normele în vigoare, inclusiv avizele necesare care permit astfel de operaţiuni (cu rugămintea să precizaţi expres despre ce avize ar fi vorba şi autoritatea competentă să le emită)?
    • În cazul unui răspuns negativ, vă solicităm să ne comunicaţi demersurile pe care intenţionaţi să le puneţi în practică pe termen scurt, mediu şi lung astfel încât astfel de incidente să fie evitate în viitor, respectiv atitudinea adoptată faţă de acest caz concret de încălcare a normelor legale, cu posibile consecinţe aspre asupra mediului şi, în final, asupra noastră, a oamenilor.
  2. Incidentul care a dus la mediatizarea acestor aspecte (pretinsa privare de libertate, hărţuire/abuzare psihică a angajaţilor) a beneficiat sau beneficiază, în limitele competenţelor legale, de atenţia dumneavoastră, respectiv se desfăşoară în prezent una sau mai multe anchete disciplinare pentru a lămuri şi, dacă este cazul, a sancţiona eventuale abateri disciplinare?

În cazul unui răspuns pozitiv, vă solicităm expres să ne comunicaţi, la momentul finalizării, rezultatele acestei anchete.

În cazul unui răspuns negativ, având în vedere semnalarea în presă a unor pretinse neregularităţi cu un grad ridicat de gravitate, solicităm de îndată deschiderea unui dosar de anchetă disciplinară şi derularea unor cercetări reale şi efective, întrucât inactivitatea unei instituţii publice într-o situaţie precum cea semnalată în presă determină planarea tuturor suspiciunilor asupra unui pretins ilicit tocmai asupra instituţiei în sine” arată cei trei deputați.

 807 vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *