Recomandări pentru turiștii care vin în Munții Apuseni de la jandarmii din Arieșeni și Roșia Montană

articol publicat în februarie 12, 2021

Jandarmii montani din Alba, Munții Apuseni – Arieșeni și Roșia Montană au făcut mai multe recomandări pentru turiștii din Munții Apuseni.

„La nivelul Inspectoratului de Jandarmi Județean ‚‚ Avram Iancu’’ Alba, avem în componenţă 3 posturi montane de jandarmi, respectiv Arieșeni, Roșia Montană și Șugag. Acționând în medii greu accesibile, care presupun o anumită pregătire fizică, dar și un echipament adecvat, jandarmii beneficiază de o instruire aparte și o echipare specială. Ei acționează de cele mai multe ori în condiții meteorologice nefavorabile în vederea căutării și descoperirii persoanelor aflate în dificultate pe traseele montane. În numeroase cazuri, împreună cu salvamontiștii, colegii noștri au descoperit persoane rătăcite, după îndelungi ore de căutări.

Jandarmii cunosc în permanență starea traseelor turistice, starea indicatoarelor și marcajelor turistice, precum și starea vremii, elemente necesare pe care trebuie să le cunoască fiecare persoană care dorește să plece într-o drumeție la munte. Având în vedere că deja în zone montane din județ zăpada este prezenă, pentru a preveni evenimentele negative, jandarmii montani reamintesc turiștilor următoarele:

  • Înainte de a pleca în drumeție să echipeze autoturismul corespunzător (lanțuri antiderapante, lopată de zăpadă)
  • Să se informeze înainte de a pleca la drum cu privire la starea vremii, starea drumurilor, dar și existența marcajelor turistice
  • Să plece la drum doar cu echipament adecvat- lanternă, sac de dormit, trusă de prim ajuor
  • Să nu se abată de la drum și să respecte indicatoarele și marcajele turistice
  • Să cunoască bine pregătirea fizică a grupului și să adapteze traseul în funcție de aceasta
  • Să  se retragă la cea mai apropiată cabană, în cazul înrăutățirii vremii
  • Să nu deterioreze amenajările turistice, marcajele sau indicatoarele
  • În cazul apariţiei dificultăţilor pe traseu sau a înrăutăţirii vremii, retrageţi-vă la cea mai apropiată cabană;
  • Apelaţi cu încredere la patrulele de jandarmi montani şi la membrii Salvamont. Respectaţi indicaţiile acestora.

Să ia legătura cu jandamii montani/ serviciul unic de urgență 112, în cazul producerii unui accident, comunicându-le acestora datele de identificare ale solicitantului, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor, unde sunt persoanele aflate în dificultate și când s-a produs accident” au precizat jandarmii montani din Apuseni.

 969 vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *