Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Un important Ocol Silvic din Apuseni (Alba și Cluj) a rămas fără certificat de atestare – reatestare!

articol publicat în februarie 15, 2021

Fostul senator Mihai Goțiu a publicat astăzi o listă cu peste 50 de operatori economici care au rămas fără certificate de atestare, în urma schimbărilor legislative pe care a reușit să le impună anul trecut.

„Drujbele hoților de păduri, rămase `fără motorină` 🙂 . Prima LISTĂ NEAGRĂ oficială, cu firmele care distrug pădurile României.

Cu anumite întârzieri* (că așa e în România) a ajuns la mine (mai exact, a fost încărcat pe site-ului Senatului) răspunsul fostului ministru al Mediului, Mircea Fechet, legat de eficiența Ordinului de Ministru (OM) nr. 485, din 31.03.2020, modificat în urma demersurilor politice, începute în 2018, și a amendamentelor pe care le-am formulat anul trecut.

Astfel, potrivit Ministerului, unui număr de 54 de operatori economici (privați, ocoale silvice Romsilva și regii locale) li s-a retras Certificatul de atestare/reatestare, în baza căruia își desfășurau activitățile de exploatare forestieră.

Pe Lista Neagră a distrugătorilor de păduri am regăsit o parte a firmelor responsabile de tăierile ilegale de păduri de pe raza Direcției Silvice Mureș (a căror activitate o urmăresc din 2018 și pe care am documentat-o pe teren, anul trecut), dar și Ocolul Silvic (privat) Horea-Apuseni, responsabil de despăduriri uriașe în județele Cluj și Alba (un alt caz pe care l-am documentat pe teren, subiect al unor controale declanșate în urma sesizărilor pe care le-am depus și despre care presa a relatat că e controlat de fostul deputat PNL de Alba Corneliu Olar).

Ocoale silvice ale Romsilva completează această listă a iresponsabilității și rușinii naționale: OS Marginea (Direcția Silvică Suceava), OS Moldovița (DS Suceava) și OS Fâncel (DS Mureș), precum și RPL OS Ghimeș-Făget, regie publică locală a comunei cu același nume din județul Bacău.

Practic, în lipsa Certificatului de atestare/reatestare, drujbele acestor operatori economici vor fi scoase din păduri. Mai mult, administratorii și/sau asociații acestor firme nu mai pot fi administratori și/sau asociați în alte societăți care să solicite atestare de exploatare forestieră. Tot în urma amendamentelor pe care le-am depus la OM 485/2020, perioada de interdicție a fost mărită de la un an la trei ani.

Lupta nu e încheiată. Evident, toți acești operatori economici și ocoale silvice încearcă să întoarcă decizia în Justiție, deschizând peste 100 de acțiuni de suspendare a retragerii atestatelor, respectiv de anulare a sancțiunilor. Am început deja discuțiile cu specialiști și activiști de mediu pentru a găsi soluții pentru intervenția în aceste procese” a anunțat fostul senator.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *