Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

(VIDEO) Viaductul din Brad, construit de prizonierii sovietici

Unul dintre cele mai frumoase viaducte din România a fost filmat recent de un talentat producător și editor de video – Adisan.

Povestea monumentului soldaţilor sovietici. 

„Este aşezat pe culmea unui deal de lângă sat, unde au fost îngropaţi, într-o groapă comună,  prizonierii de război sovietici, morţi în lagărul de la Luncoiu de Jos. Erau, de fapt,  prizonierii cu care s-a continuat construcţia căii ferate Brad – Deva în timpul regimului Antonescu.

Monumentul a fost ridicat prin anul 1960 de către autorităţile vremii. Pe feţele monumentului se găsesc două înscripţii `Aici au fost înmormântaţi ostaşii sovietici ucişi mişeleşte în perioada dictaturii antonesciene (1941 – 1943)` şi `Glorie veşnică eroilor sovietici care s-au jertfit pentru eliberarea patriei noaste`…

Adevăruri spuse doar pe jumătate, pentru că autorităţile comuniste nu puteau recunoaşte existenţa unor lagăre de muncă forţată pentru prizonierii sovietici, iar ulterioara prietenie româno – sovietică din anii construcţiei socialiste nu `cadra` cu atrocităţile săvârşite împotriva prizonierilor ruşi din lagăre.

Ba, mai mult, monumentul a fost folosit mulţi ani la rând drept cadru solemn în care erau primiţi elevii în rîndurile pionierilor şi `uteciştilor`. Cum s-a mai spus, monumental indică doar locul fostei gropi comune, pentru că, la scurt timp de la înălţarea lui, după cum îşi mai amintesc bătrânii, o delegaţie a Armatei Roşii a venit, a căutat osemintele prizonierilor şi le-a transferat în fosta Uniune Sovietică” povestesc cei de la infoturism-luncoiu.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

EnglishHungarianRomanian