Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Ce achiziții directe, fără licitații, au efectuat primăriile din Abrud, Câmpeni, Baia de Arieș și Zlatna în 2020?

Primăriile din Abrud, Câmpeni, Baia de Arieș și Zlatna nu au făcut rabat de la achizițiile directe în 2020, an greu încercat de pandemie însă și un electoral unde în două orașe din Țara Moților, locuitorii au ales alt primar să le reprezinte interesele.

Procedura este legală, cu plusuri și minusuri, condițiile pentru „achizițiile directe” fiind menționate de LEGEA Nr. 98/2016 din 19 mai 2016 privind achiziţiile publice.

Asupra acestui procedeu, realizat de multe primării din România, persistă o mare umbră, relatată de platforma licitatiiseap.ro: „Un nou fenomen interesant se vede în sistemul achizițiilor publice (seap) și anume Achizițiile publice organizate prin  Cumpărările Directe. Practic acest tip de achiziție era funcțional încă de la lansarea SEAP-ului dar se folosea mai puțin. Acuma însă folosirea acestui procedeu de achiziții a devenit foarte populara. Oare de ce? Motivul cred ca este simplitatea prin care acest tip de achiziție i-ti da posibilitatea ca tu instituție publică să atribui un contract cui vrei tu. Astfel dispare competiția, transparență, posibilitatea contestării si așa mai departe. Singurul inconvenient este valoarea maxima a contractului atribuit care nu trebuie sa depășească valoarea stabilita prin lege. Dar si aceasta problema se rezolva prin achiziții repetate”.

Sigur, nu afirmăm că citatul de mai sus este reprezentativ pentru operațiunile realizate de cele patru primării, însă pentru o transparență publică cât mai cuprinzătoare este important ca cetățenii din cele patru orașe să cunoască care sunt achizițiile directe realizate în 2020 și societățile ofertante:

Prin urmare, în 2020, în dreptul primăriei Câmpeni trecem peste 130 de achiziții directe, la Abrud – peste 160, la Zlatna – 90 iar în cazul orașului Baia de Arieș – 96.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole recente

EnglishHungarianRomanian