Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

INTERVIU Abdul Rahim – propuneri alternative la cele ale ecologiștilor și activiștilor de mediu în cazul navigării pe Tarnița

articol publicat în noiembrie 7, 2021

Subiectul interzicerii ambarcațiunilor motorizate pe lacurile Tarnița și Beliș – Fântânele din Cluj a fost pe prima pagină a ziarelor din zonă, în multe situații din 2019 încoace, numeroși activiști civici și de mediu susținând chiar o petiție prin care solicitau interzicerea, petiția fiind semnată de mii de clujeni.

În hora acestei controverse au intrat și mai mulți parlamentari, aici amintindu-i pe deputații Adrian Dohotaru, Horia Nasra, Adrian Oros, Csoma Botond și senatorul Vasile Ilea, care alături de fostul prefect, Ioan Aurel Cherecheș și fostul subprefect, Alin Danci, fie au susținut interzicerea totală, fie o reglementare a navigației pe lac.

Pe de altă parte, alți amatori ai sporturilor cu bărcile motorizate și numeroși turiști au avut și au o altă opinie, este adevărat, o opinie tăcută care nu a reușit să se coaguleze într-o platformă de comunicare concisă. În ultimii ani, Abdul Rahim, prin acțiunile și comunicările sale, a reprezentat pe cât a putut această comunitate tăcută, a celor care au o altă opinie decât cea a ecologiștilor și activiștilor de mediu.

În acest context, Apuseni Info i-a luat un interviu domnului Abdul Rahim și sperăm să-l citiți cu atenție iar cei care doresc interzicerea și/sau reglementarea să aibă răbdare și bunăvoință și cu o opinie contrară lor.

Apuseni Info: Domnule Abdul Rahim, în ultimii ani mai mulți părerologi au opinat despre cât de poluată este Tarnița din cauza bărcilor cu motor. Ne puteți explica, pe scurt, pe tehnic cum funcționează o barcă cu motor, dacă nu poluează sau dacă poluează?

Abdul Rahim: „Pentru mine Tarnița este cel mai frumos lac din Transilvania și trebuie să ne bucurăm toți de el în egală măsură.

Aici vorbim de două tipuri de ambarcațiuni: cu motoare in board și cu motoare out board. La ambarcațiunile cu motoare in board motorul este amplasat în coca ambarcațiunii, deci nu are contact cu luciul apei iar sistemul de propulsie poate fi cu jet de apă sau cu elica! Gazele de evacuare ajung în atmosferă nu în apă! Chiar dacă apar probleme la motor (să se spargă de exemplu) tot nu se polueaza apa cu combustibil sau cu ulei deoarece acestea rămân în coca ambarcațiunii care este perfect etanșă! Deci practic poluarea nu există. 

La motoarele out board puțin se schimbă situația deoarece după cum reiese și din denumirea lor, ele sunt amplasate în exteriorul ambarcațiunii si mai aproape de luciul apei. Sistemul de propulsie este cu elica acționată de un sistem de transmisie. Aici este foarte adevărat că daca apar probleme la motor pot să ajungă combustibili sau uleiuri pe luciul de apă. Si această problemă se poate rezolva prin revizii periodice la motoare (în fiecare lună din sezon) în service autorizat!”

Apuseni Info: De ce nu sunteți de acord cu oprirea navigației pe lac?

Abdul Rahim: „Nu sunt de acord cu oprirea navigației pe Tarnița și pe Beliș pentru că problema reală a poluării nu sunt ambarcațiunile!!! De ce să se interzică ambarcațiunile cu motoare termice dacă nu există dovezi cum că apa este poluată din cauza lor? Nimeni nu a prezentat o dovadă până acum!”

Apuseni Info: Credeți că nemulțumirile celor care înoată sau practică caiac-canoe nu sunt măcar parțial juste?

Abdul Rahim: „Da, și cei care înoată sau practică caiac-canoe au dreptate dar asta nu înseamnă că trebuie eliminate ambarcațiunile de pe lac, doar trebuie reguli clare”

Apuseni Info: Aveți o propunere alternativă la cele prezentate de ecologiști și activiștii de mediu?

Abdul Rahim: „Pentru ecologiști și activiștii de mediu am și propuneri și invitații la ecologizarea lacului, lucru pe care ei nu l-au făcut! Propunerea mea pentru ei este următoarea: Vă rog să faceți dovada poluării apei cu combustibili fosili! Dacă nu se poate face dovada atunci despre ce poluare vorbim? Sigur ca da, mai există poluarea fonică! Dar nici pentru asta nu trebuie eliminate motoarele termice, există reguli care se pot face pe aceste lacuri și care sunt foarte simple, și toata lumea va fi mulțumită. Vă spun câteva:

  • În primul rând, trebuie făcut un program în care să se navigheze cu motoare termice. De exemplu, 3 ore pe zi și o porțiune de pe lac (golful Râșca de exemplu) cum am și propus Consiliului Județean, într-un interval orar ales de ei. Cu acest program, care trebuie sa fie strict, se rezolvă multe probleme.
  • Posesorii de ambarcațiuni cu motoare termice trebuie să plătească o taxă anuală pentru folosirea luciului de apă (pot să vă dau exemple din alte țări). Cu banii strânși de către Consiliul Județean se pot amenaja plaje pentru turiști și multe altele.
  • Obligatoriu ambarcațiunile să fie înmatriculate, cu ITP valabil, conducătorii de ambarcațiuni să fie posesori de permis pentru ambarcațiuni, să nu fie sub influența băuturilor și pasagerii să poarte veste de salvare.
  • Interzis motoare în doi timpi!
  • Interzis alimentarea ambarcațiunilor cu combustibili pe luciul de apă.
  • Interzis activități comerciale fără documente fiscale!

Apuseni Info: Credeți că Tarnița se poate transforma într-o oază turistică pe timp de vară pentru cei din Gilău și Mărișel?

Abdul Rahim: „Tarnița poate fi o zonă cu potențial turistic foarte mare pentru toți cetățenii României și nu numai, cu condiția să fie reguli nu haos ca și până acum, și să fie cineva să sancționeze pe cei care nu le respectă. Aici doar eu sunt persoana potrivită pentru acest lucru deoarece dispun de toate mijloacele necesare supravegherii căilor navigabile de pe lacul Tarnița și sunt un foarte bun coordonator. Aș fi recunoscător Consiliului Județean daca mi-ar da voie să mă ocup de cele spuse mai sus. Vă garantez că toata lumea va respecta regulile”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *