Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

(OPINIE) Voicu Ienci: Sase luni la Brad de la alegerile locale

articol publicat în septembrie 25, 2021

Au trecut 6 luni de la alegerile locale iar in municipiul Brad lucrurile nu par a se fi schimbat, se desfasoara in nota obisnuita, anosta si gri, a unui oras uitat de lume, peste care istoria trece fara a lasa urme.

Dupa o disputa electorala intensa mai mult pentru locul doi, primul fiind adjudecat de cine se stia fara indoiala ca va ramane primar, scena politica bradeana, un pic mai animata la nivel de scandal si cancan, isi pastreaza substanta mediocra in nota obisnuita.

PSD la putere la Brad si in Hunedoara si in opozitie la Bucuresti isi continua politica pasului de melc, cateodata de rac, in administratie, marcata de o proasta relatie si lipsa de colaborare intre primarie si Consiliul Judetean, in baza unor conflicte si orgolii politice devenite deja traditionale in interiorul PSD Hunedoara.

Infrastructura e deplorabila, problema caldurii nerezolvata sistemic, ci doar cu infuzii nejustificate economic de fonduri publice, reteaua secundara de distributie a gazului in coada de peste, la fel si conducta principala de gaz si destinatia cladirii garii.

Transparenta activitatii institutiei administratiei publice locale lasa si ea de dorit, comunicarea si dezbaterea problemelor cu cetatenii e inexistenta. Din pacate, orgoliul unui primar fara viziune si solutii, daca lucrurile vor continua in acest ritm, va dauna grav destinului organizatiei PSD locale in urmatorii 4 sau 8 ani, deja cu probleme serioase in atragerea electoratului si castigarea oricarei runde de alegeri. O evolutie la nivel local bazata doar pe fluctuatiile la nivel national, va minimiza rolul organizatiei municipale atat in cadrul politicii interne judetene, cat si nationale a PSD.

De laudat, totusi, actiunile deputatei Natalia Intotero in dezbaterea parlamentara a bugetului pentru anul 2021, aceasta sustinand vehement dar fara sorti de izbanda proiecte ale municipiului si zonei.

PNL a venit la guvernarea nationala si locala pe fondul unor lupte fratricide intense la nivel judetean. Cred ca marele castigator la nivel zonal in PNL nu este nici pe departe Ovidiu Furdui -un primar pe a carui carte de vizita sunt trecute multe realizari, ci, paradoxal, Florin Oprisa, un politician cu multa rabdare si coloana vertebrala elastica, foarte bun negociator si viclean partener de drum -toate calitatile unui om politic pentru afirmare inceata si sigura. El a reusit, in ciuda tuturor declaratiilor belicoase ale unora de dupa debarcarea lui Lucian Heius, sa pastreze sefia organizatiei municipale si, mai mult, chiar impotriva directivelor de la nivelul central al partidului, sa teasa o alianta de guvernare locala hulita dar necesara. E drept, solutiile au si fost putine in actuala conformatie a Consiliului Local Brad iar povestile cu opozitia unita, privind comportamentele din campanie, orgoliile si semintele de scandal, sunt basme de adormit copii. Pana la urma PNL a facut ce trebuia sa faca un partid pragmatic, a dat mana cu PSD pentru ca instititiile puterii locale sa poata functiona.

Meritele perioadei ale PNL se cam termina aici. Ca partid aflat la guvernare nu a demonstrat nimic, fondurile necesare pentru remedierea unor probleme stringente ale orasului se lasa asteptate. Bineinteles, Florin Oprisa are posibilitatea sa lupte sa aduca bani in continuare la Brad si asta ar trebui sa fie rolul si rostul lui ca viceprimar. Orice reusita, dublata de o comunicare inteligenta, va aduce puncte importante pentru viitorul chiar primar Florin Oprisa (personal, cred ca are sanse, fiind cel mai abil, inteligent si de anduranta politician din actuala garnitura existenta in Brad).

USR, cu o organizatie minuscula si decimata de accesele de nervi si orgoliu ale conducerii, a avut, totusi, o comunicare buna in campanie, pastrata oarecum la un nivel multumitor si ulterior, in special prin Brad24.
Doua sunt actiunile pozitive din ultima vreme: publicarea raportului de activitate al grupului de consilieri locali USR si initiativele lui Alin Bufnila privind promovarea turistica a zonei.

In rest …actiuni stil gica contra de obstructionare a unor activitati si proiecte, scandalul stil Marian Ceausescu al filmarilor cu telefonul, episodul numirii doamnei Matei ca director de scoala, care a pus Bradul pe harta oportunismelor si aranjamentelor USR din Romania.

USR Brad are un prezent nesigur si un viitor de disolutie, fara solutii si actiuni concrete si doar cu jocuri de imagine centrate strict spre un anume personaj. Singura alternativa la actuala stare de lucruri ar fi un nou lider, mai putin patruns de propria viziune mesianica, pregatit cu adevarat administrativ si politic, cu un discurs mai moderat si echilibrat. Din pacate, in prezent o astfel de persoana nu exista la Brad la dispozitia USR.

PER a prezentat, in opinia mea, cea mai buna lista de candidati la Consiliul Local, cel putin primele 5-6 locuri avand toata increderea si consideratia mea. Cu certe calitati personale de lider si un bun produs electoral, curat si bine intentionat -spun eu, lui Dorin Sorin David ii lipseste experienta, viziunea si rodajul politic, nu are un plan clar si articulat de gestiune politica pentru urmatorii 4 sau 8 ani. In spate cu un partid aproape inexistent la nivel national, David sovaieste permanent, avand o comunicare fluctuanta, care il duce intr-o zona ambigua, anonimizandu-l si estompand din calitatile personale, in loc sa il puna in valoare. Daca va intelege ca un proiect politic se construieste pas cu pas, cu planuri pe termen mediu si lung, cu programe comunicate adecvat, Dorin Sorin David poate avea un viitor interesant in politica de la Brad si chiar din judet. Daca nu, nu.

Momentan, cam atat dupa sase luni mai mult mediocre de politica locala. Sper ca viitorul sa ma contrazica acolo unde am vazut raul si sa imi confirme unde am zarit binele.

1 thought on “(OPINIE) Voicu Ienci: Sase luni la Brad de la alegerile locale

  1. Ioana Bena spune:

    Ajutor, sariti, oameni buni, s-a fost comis inca o cugetare. Aaa, cum era cu demisia lui Vlad Voiculescu, tovarase Ienci?
    Un comentariu la fel de consistent ca si al Dumneavoastra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *