Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Creșterea oilor în Cuied, o ocupație cu tradiție printre locuitorii comunei Buteni

articol publicat în martie 15, 2021

Turism Buteni”, platforma online a Centrului de Informare si Promovare Turistică Buteni, prin reprezentanții Cosmina Andras și George Botizan, a realizat un mini reportaj care are ca subiect creșterea oilor în Cuied, o ocupație cu tradiție printre locuitorii comunei Buteni.

„Am ajuns azi în satul Cuied, la familia Terpe Teodor, care se ocupă cu creșterea oilor, o ocupație cu tradiție printre locuitorii comunei Buteni” anunță cei de la „Turism Buteni”.

Mai departe, familia Terpe Teodor le povestește celor de la „Turism Buteni” despre afacerea lor și planurile de viitior: „Afacerea am început-o de la zero, împreună cu soția mea și sper să ramână la cei doi copii. Am început în anul 1996 , cu un număr de 18 oi, apoi din dragoste pentru animale am mai cumpărat până la 50 de oi.

Ca să fiu rentabil și să le pot înmulti am fost vreme de 5 ani cioban la Șiria, la cel mai mare crescător de oi din zonă. După 5 ani m-am întors acasă cu 200 de oi și am început să muncesc pentru mine.

Am insuflat dragostea pentru animale și copiilor, împreună cu ei și prin munca lor, ajungând azi la un număr de 1000 de oi, 50 de capre și 15 vaci. Animalele sunt certificate ca rasă pură țurcană, sunt înscrise în Controlul Oficial, și în cel mai scurt timp așteptăm să fim înscriși în ferma de elită. Animalele pot fi vândute cu certificate de origine, inclusiv masculii. Creșterea oilor este o afacere frumoasă, bănoasă, dar foarte grea.

Hrana pentru animale o cumpărăm de la producătorii din zonă.

Producem brânză pe care o comercializăm în târguri și piețe. Din acest an am început negocierea unui contract pentru a vinde laptele la o firmă procesatoare din Brașov. În preajma Sărbătorilor de Paște vindem miei în târguri și piețe. O altă sursă de venit o constituie subvențiile, care ne fac cu ajutorul cărora putem spune că avem o afacere rentabilă.

Ca planuri de viitor, copiii doresc să acceseze fonduri europene pentru achiziționarea de utilaje, intenționăm să înmulțim efectivul de animale și să construim un nou adăpost pentru ele. Îmi doresc, de asemenea dacă este posibil achiziționarea unui abator mobil”.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *