Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, interpelat cu privire la ravagiile produse de mistreți în Munții Apuseni!

articol publicat în martie 17, 2021

Deputatul PSD de Alba, Radu Tuhuț, l-a interpelat pe Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor cu privire la ravagiile produse de mistreți în Munții Apuseni.

„Am transmis o interpelare domnului Barna Tánczos, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin intermediul căreia am solicitat salvarea terenurilor agricole de furia porcilor mistreți.

Din păcate, problemele cauzate de porcii mistreți, în județul Alba, cu preponderență în zona de munte, sunt vechi, cunoscute și des dezbătute, dar în lipsa unor soluții clare, care să apere proprietarii de terenuri agricole, pășuni și culturi, revin deseori de actualitate.

Procedurile de despăgubire ale celor afectați de ravagiile produse de mistreți nu sunt cele mai simple, iar termenele prevăzute privind semnalarea atacurilor (mai ales în anotimpurile în care terenurile nu se lucrează) și pentru primirea despăgubirilor (în situațiile în care se acordă) nu sunt în avantajul oamenilor.

Au fost nenumărate situații în care, deși terenurile le-au fost atacate de mistreți, oamenii au renunțat la despăgubiri din cauza procedurilor ample. Astfel, cel mai benefic este să eradicăm răul din rădăcină.

În plus, în nenumărate rânduri, de la porcii mistreți bolnavi de pestă porcină africană s-a transmis boala și la porcii domestici. Aceștia fie au murit, fie au trebuit sacrificați, ceea ce a cauzat mari pagube economice.

Porcii mistreți sunt, de asemenea, extrem de periculoși. Reamintesc în acest sens cazul unui bărbat de 54 de ani, din Zlatna, județul Alba, care în 2018 a murit după ce a fost atacat și mușcat de un porc mistreț.

Populația de porci mistreți se înmulțește necontrolat, fără a exista o evidență clară asupra efectivelor. Aceștia migrează în urma partidelor de vânătoare și când sunt în căutare de hrană. De cele mai multe ori, situația de pe hârtii nu bate cu cea din teren, iar cel mai mult are de suferit omul care își muncește pământul cu trudă și nu se bucură de roadele lui. În căutarea de hrană, porcul mistreț produce mari pagube cultivatorilor.

În lumina celor arătate mai sus, am solicitat intervenția Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor în județul Alba, unde este necesară reducerea efectivelor de mistreți (după efectuarea unui recensământ), astfel încât să avem o populație optimă de porci mistreți, iar drepturile și interesele agricultorilor să fie respectate.

De asemenea, l-am rugat pe ministru să îmi răspundeți la următoarele întrebări:

1. Câți porci mistreți se află pe fondurile de vânătoare din județul Alba și care este, de fapt, populația optimă?

2. Care au fost cotele de vânătoare aprobate în cazul porcilor mistreți în anii 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 și 2020?

Am cerut intervenția unei echipe a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor în județul Alba ca urmare a solicitărilor, sesizărilor și nemulțumirilor din partea oamenilor (transmise și în acest început de primăvară) ale căror terenuri au fost afectate de ravagiile produse de turmele de porci mistreți. Voi reveni pe acest subiect dacă Ministerul Mediului nu va acționa prompt și în folosul oamenilor!”, a declarat deputatul PSD de Alba, Radu Marcel Tuhuț.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *