Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Pădurile din Munții Apuseni ar putea fi supravegheate cu cipuri sau cu camere video inteligente

articol publicat în martie 20, 2021

România ar putea folosi tehnologii pentru a reduce defrișările ilegale, furtul de lemn din pădurile țării, implicit din Munții Apuseni. 

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a anunțat la Digi24 că protecția pădurilor va fi finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Vor fi de asemenea alocate fonduri pentru plantarea de păduri noi.

„Dacă noi am schimba și Romsilva ar avea depozite de lemn și companiile care au nevoie de lemn să-l prelucreze iau doar din depozite, pe o bursă a lemnului transparentă, se rezolvă problema. Plus metode digitale moderne de trasare a lemnului, care pot fi diverse. Există tehnologie în care bagi un cip în fiecare arbore și apoi vezi pe unde se mișcă. Există această tehnologie și nu este foarte scumpă.

Sunt și alte posibilități, cu camere inteligente care să calculeze pe fiecare drum de ieșire masa lemnoasă care este scoasă. Sunt diverse propuneri făcute de oameni în consultările publice.

Deocamdată am decis o alocare pe zona reducerii furtului de lemn și orientarea spre digital și spre această transparentizare și crearea unei burse”, a anunțat ministrul Ghinea la Digi24.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *