Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Dulceața de AFINE, o tradiție seculară în Munții Apuseni, renăscută de un producător local din Cluj

În Munții Apuseni, de la peste 1.000 de metri, afinele, zmeura și merișoarele sunt rezerva de aur negru a Țării Moților, căci așa le numeau în negura vremurilor legendarii moți, o sursă de hrană și de tradiție populară.

Moții culegeau fructele muntelui, le curățau, apoi de pregăteau la foc mic iar în final făceau o dulceață foarte gustoasă, o bucurie a gustului și a sufletului, o tradiție de sute de ani.

Astăzi, Traditional Plus a reluat tradiția dulceții de afine, evident cu cele mai proaspete fructe din Munții Apuseni: „Obținută din afine de pădure proaspete și culese din Munții Apuseni, cu un gust natural din mijlocul naturii, îți aduce aminte de dulceața zilelor de vară și mireasma vântului de la munte”.

Apuseni Info vă recomandă acest produs tradițional românesc și foarte gustos și dacă doriți să-l încercați și dumneavoastră, dați click pe poza de mai jos:

Știați ca afinele au cea mai mare capacitate antioxidanta dintre toate fructele?

Afinele au cea mai mare capacitate antioxidantă dintre toate fructele. Sunt foarte bogate în antioxidanţi numiţi antocianină, vitamina C, vitamine din complexul B, vitamina E, vitamina A, cupru (care întăreşte imunitatea şi are rol antibacterian), seleniu, zinc, fier (promovează imunitatea prin creşterea hemoglobinei şi a concentraţiei de oxigen din sânge) şi stimulează astfel sistemul imunitar şi previne apariţia infecţiilor. Odată ce imunitatea dumneavoastră este puternică, veţi evita răceala, febra, varicela şi multe dintre bolile care se pot transmite atât pe cale virală, cât şi bacteriană. Afinele neutralizează radicalii liberi care pot promova boala şi îmbătrânirea în organism. Afinele sunt unele dintre fructele cele mai bogate în antioxidanţi. Acest lucru se datorează în special prezenţei antocianinei. Cantitatea însemnată de vitamina C este un alt argument pentru rolul benefic al acestor fructe.

Efectele benefice ale afinelor asupra sănătăţii

Dezvoltarea coloniilor de bacterii, precum b-coli, de-a lungul pereţilor mucoasei din interiorul tractului urinar, este responsabilă pentru această infecţie care conduce la inflamaţie, senzaţie de arsură în tipul urinării şi alte complicaţii. În acest caz, afinele pot fi surprinzător de benefice. Acestea conţin un compus format din polimeri mari, precum moleculele grele, care inhibă creşterea bacteriilor respective. Afinele au proprietăţi antibiotice, care se adaugă la acest efect. Moleculele mari şi grele spală practic aceste bacterii de pe pereţii tractului urinar, prevenind declanşarea infecţiei.

De asemenea, afinele pot reduce rezistenţa la insulină dar şi nivelul glicemiei în cazul persoanelor cu diabet, datorită compuşilor bioactivi fenolici, cum ar fi antocianinele, cu proprietăţi antioxidante. Sucul de afine poate reduce riscul de apariţie a diabetului sau a obezităţii prin reglarea nivelului de adiponectină – un hormon ce determină reducerea greutăţii corporale şi modificarea metabolismului energetic, dar şi reglarea sensibilităţii la insulină.

Totodată, afinele reduc inflamarea şi înmulţirea bacteriilor de la nivelul tubului digestiv. Responsabil este acidul fenolic din compoziţia afinelor, ce are efect anti-inflamator la nivelul colonului şi reglează metabolismul microbian. Fibrele din afine ţin la distanţă constipaţia (prin consumul constant a unei cantităţi însemnate), iar vitaminele, sodiul, cuprul, fructoza şi acizii îmbunătăţesc digestia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole recente

EnglishHungarianRomanian