Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

(OPINIE) Voicu Ienci: Un lucru bun intamplat si multe altele, care se lasa asteptate

articol publicat în septembrie 25, 2021

Dupa atatea rele se mai intampla si cate un lucru bun la Brad si, bineinteles, cum era de asteptat, initiativele vin tocmai din afara politicului, desi se adreseaza comunitatii, devenind ajutor si instrument al acesteia.

Prin efortul unei doamne inimoase si cu initiativa, a aparut in online grupul „Producatori din zona Brad„, o idee foarte buna si eficienta prin simplitatea ei, un mijloc de comunicare, ce aduna laolalta producatorii din zona si consumatorii produselor.

Remarc cu bucurie ca este prima initiativa de acest gen focusata pe cei care produc si pe produsele lor, si nu un grup de anunturi de vanzari-cumparari (si acestea isi au rostul si utilitatea lor). Astfel, producatorii se intalnesc cu clientii in mod nemijlocit, efectele pe termen mediu si lung neputand fi decat benefice.

Desi grupul e la inceput, avand pana in 400 de membri si pana la 15 postari cu produse, va marturisesc ca am avut surprize deosebit de placute sa descopar activitati, despre care nici nu banuiam ca exista in zona noastra, initiative cu potential foarte bun de crestere, care, bine canalizate si sprijinite, pot deveni branduri recunoscute in nu foarte mult timp. Am, de asemenea, toata increderea, ca grupul va creste prin contributia tuturor bradenilor interesati, avand cont de Facebook, si ca exista zeci sau poate chiar sute de alte initiative economice, care merita si vor fi promovate.

Raportandu-ma la contextul general al comunitatii Brad, nu pot sa nu remarc o realitate incurajatoare dar si trista in acelasi timp: comunitatea poate, este nevoita si, in cele din urma, reuseste sa isi rezolve problemele reale fara factorul politic si administrativ, prin initative pornite de oameni simpli, care identifica nevoi concrete si tot ei gasesc si solutii, asta in timp ce politicienii la Brad dorm in picioare sau regizeaza circ.

Platforma informatica si specialistii Primariei puteau dezvolta un site de promovare si comunicare in domeniu? Puteau, pana la urma au si o baza de date completa cu autorizarile pe fiecare domeniu de activitate.

Activitatile de productie pot fi sprijinite prin prioritizare a investitiilor in infrastructura si utilitati? Exista evidente, specialisti, posibilitati de studiu si eficientizare, consilieri locali pentru decizie politica, unii chiar pentru lobby legitim si justificat atunci cand partidele lor au guvernarea.

Are primaria o evidenta a spatiilor semi-parasite si neingrijite de multi ani, pentru care proprietarii au si uitat sa treaca sa isi plateasca impozitele? Sigur trebuie sa o aiba -politie locala exista, la fel si evidente fiscale. De ce primaria nu creeaza mecanisme de intermediere intre proprietari si cei dispusi sa ia in chirie, conditionand tranzactiile de plata cu prioritate a impozitelor si de renovari?

Afisajul stradal in oras este egal cu zero, dimpotriva, daca vrei sa iti amplasezi o reclama te omoara birocratia si taxele. De ce nu se investeste in panouri si amenajari pentru promovare, asigurandu-se accesul celor care produc la preturi modice?

Impozitul pe cladirile cu destinatie economica sau comerciala sunt exorbitante, cu mult mai mari decat pentru spatiile de locuit. Nu se pot intreprinde demersuri pentru reducerea acestuia? Ba da, important e ca primarul si consilierii locali sa inteleaga avantajele si sa isi doreasca lucrul acesta iar, acolo unde incep competentele guvernarii centrale, exista parlamentarii din zona. Important e ca cei de la nivel local sa ii solicite si sa ii capaciteze pe linie de partid.

La fel cum exista proiectul de promovare „Produs de Cluj”, de ce nu ar exisa „Produs de Brad”? Numai in cateva zile, grupul online a identificat producatori aproape cati cei promovati de un intreg judet. Autoritatile locale se pot implica, facilitand cu consultanta si logistica, in participarea producatorilor bradeni la targuri din tara sau chiar strainatate.
Pandemia nu va tine o vesnicie, din nou „Zilele Bradului” vor fi bugetate. De ce sa nu avem producatorii nostri la vedere in acele zile, cu ajutorul Primariei, expunand si vanzand bradenilor ceea ce se produce la Brad?

Iata doar cateva domenii si probleme simple, in care autoritatea locala s-ar fi putut implica de mult si inca are vreme sa se implice, dar, pentru ca acest lucru sa se intample, este absolut necesar ca domnul primar sa lase din ambitii si orgolii iar unii reprezentanti ai opozitiei sa constientizeze ca sunt la munca, nu in perpetua campanie electorala, ca vor deconta mai devreme sau mai tarziu guvernarea PNL-USR.

Propunerile de reducere a taxei de taraba la piata sunt prea putin masuri si prea mult populisme. Ele ii ajuta mult prea putin pe producatori, favorizand intermediarii, care umfla preturile sau comercializeaza din depozite
Gospodarul isi face vara sanie si iarna caruta, consilierul responsabil intelege ca, dincolo de disputa putere-opozitie, daca vrea sa ii fie bine, se implica efectiv in ceea ce e de facut ACUM, nu doar promite pentru mai tarziu.

PS: Politicienii locali au fost repetenti pana acum si zilele trecute au beneficiat de cursuri ajutatoare, sa faca fata examenelor de corijenta care se prefigureaza. Producatorii mai mult incurcati decat ajutati la Brad sunt inca premiantii comunitatii. Pe ei cine ii ajuta sa fie mai buni in continuare, poate cu un curs gratuit de marketing aplicat activitatii fiecaruia …?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *