Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

(OPINIE) Voicu Ienci: Oportunitatile le vedem atunci cand lasam la o parte orgoliile

articol publicat în septembrie 25, 2021

Am citit azi, oarecum incantat, despre modul in care primarul unui oras mic -in speta Abrudul, a inteles sa mearga sa invete de la o primarie, ce s-a remarcat in ultimul deceniu si s-a impus ca un model de succes al dezvoltarii economice si sociale -Cluj-Napoca, municipiu emblema si model al prosperitatii in Transilvania si Romania.

Dintre orasele mici, Bradul are in momentul de fata un atu considerabil, acela al guvernarii locale bazate pe alianta intre PSD si PNL, atu care ar putea fi cheia care sa deschida usile si sa duca la o colaborare.

Know-how-ul Clujului este pretios in cel putin 4 domenii de activitate:

  1. Atragerea investitorilor straini din domenii inalte de tehnologie si servicii, cu locuri de munca si salarii aferente pe masura;
  2. Accesarea creativa, aplicata si accelerata a fondurilor europene insotita de un marketing corespunzator al comunitatii la nivelul intregii UE;
  3. Dezvoltarea parcurilor industriale si de servicii, unele pe scheletul unor foste platforme de industrie din perioada comunista;
  4. Modelul creativ scoala-cultura-economie-sanatate al unui oras, care investeste in excelenta academica pentru a creea resursa umana implicata in succesul economic, in standardele ridicate ale serviciilor de sanatate, in nivelul manifestarilor culturale si de divertisment.

Bineinteles, Bradul poate fi vazut minuscul si inert pe langa o comunitate mare si dinamica precum Clujul, dar si orasul nostru beneficiaza de niste puncte tari:

  1. Teren relativ ieftin pentru investitii atat de productie cat si imobiliare;
  2. Amplasare geografica in proximitatea autostrazii celei mai importante pentru dezvoltarea economica viitoare a Romaniei;
  3. Regimul de zona defavorizata, nevalorificat pana acum in nici un fel, pentru a deveni din pacoste, avantaj pentru bugetul local.
  4. Legaturile cu Clujul a tot mai multi bradeni in ultimii 20 de ani, o buna parte din copiii nostri mergand la facultati acolo.

O zecime sau mai putin din ce se intampla la Cluj, ar insemna o optiune hotaratoare spre succes a Bradului.

Tot spunem ca ne vrem copiii inapoi acasa, la Brad. O apropiere si invatare din modelul de succes al Clujului ar fi un pas si o oportunitate sa facem ceva in sensul acesta.

Drumul ar fi lung si, in acest moment, presupune ca domnul Cazacu sa lase din aere si orgolii iar domnul Oprisa sa fie mai determinat si un pic mai cu initiativa in PNL, chiar riscand semne de intrebare si antipatii in propriul partid.

Cunoscandu-l din vremea studentiei, va asigur ca domnul Emil Boc este mai mult decat receptiv la astfel de initiative, este un pedagog prin definitie, voluntar atunci cand e sa invete lucruri folositoare pe altii. Nu uitati ca sub guvernele Boc, chiar daca unii faceau circul demagogic de la primaria veche, Bradul a fost permanent inteles, ajutat corespunzator si la timp in problema asigurarii energiei termice pe timp de iarna.

Ne-a ajutat si atunci, cu atat mai mult ar fi dispus la ajutor si colaborare si acum, doar sa vrem si sa ne zbatem putin.

Emil Boc este un om care a stiut sa isi tempereze orgoliile chiar cu cei mai slabi decat el, pentru a duce orice relatie spre rezultate favorabile, spre castigul partilor. Trecutul relatiilor lui cu Bradul si bradenii sta marturie.

Ca om permanent impartit intre Brad si Cluj, ca bradean prin crestere si clujean prin formare academica si adoptie, sunt dispus sa sprijin cu tot ce imi sta in puteri un astfel de demers si dialog. Sunt multi alti bradeni asemeni mie si sunt sigur ca gandesc la fel.

PS: Un contact direct, o colaborare, posibilitatea de a invata ne ajuta sa schimbam punctul de vedere, sa imbunatatim ansamblul, sa invatam cum se face si cum putem obtine sprijin in demersurile noastre. Numai orgoliosii cred ca stiu tot, refuza ajutorul, deschiderea, dialogul, ideile care schimba paradigme si transforma lucrurile din imposibile intr-un moment, in posibile in altul.

Ca sa vedem, insa, oportunitatile, sa valorificam momentele si sa dobandim in plus, trebuie sa lasam orgoliile la o parte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *