Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

(OPINIE) Avocat Alexandru Dîlv: Cum ar trebui Instituțiile Publice de la nivel Local să abordeze problema digitalizării?

Avem nevoie de legislație care să conducă la o tranziție mai ușoară în ceea ce privește serviciile publice digitale în România, însă în momentul de față ne aflăm într-un context economic prin care Unitățile Administrativ Teritoriale vor putea obține și fondurile necesare pentru crearea acestor servicii.

Folosirea sistemelor electronice în aparatul public trebuie, în mod categoric, luat în calcul și de către autoritățile publice locale. Mai exact, la nivel național există Autoritatea de Digitalizare a României care încurajează transformarea serviciilor la nivel digital și întreprinde  demersuri pentru crearea de servicii. Autoritatea are și o abordare cu privire la modalitatea legislativă care să ducă la implementarea acestora.

În momentul de față prin site-ul www.e-guvernare.ro sunt prezentate o serie de servicii publice care au fost digitalizate și puse atât în slujba cetățeanului cât și a societăților comerciale. Aceste servicii creează o nouă modalitate de abordare mai eficientă, mai rapidă și mai stabilă în raport cu instituțiile publice din România.

Sistemele digitale prezentate pe site-ul mai sus menționat au o aplicabilitate la nivel național, însă sunt axate și pe servicii ale instituțiilor publice locale care pot fi folosite de către cetățeni, precum este www.ghișeul.ro. Acest sistem electronic oferă posibilitatea ca unitățile administrativ teritoriale să integreze sistemul pentru colectarea taxelor și impozitelor la nivel local.

Din analiza pachetului legislativ relevant din domeniul sistemelor electronice putem identifica o serie de prevederi care încurajează atât dezvoltarea serviciilor publice electronice dar și modalitatea de funcționare între instituții:

  • Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă,
  • Legea nr. 455/2001 privind semnătura electronică,
  • H.G nr. 922/2010 privind organizarea şi funcționarea Punctului de contact unic electronic,
  • H.G nr. 1235/2010 privind aprobarea realizării Sistemului naţional electronic de plată online a taxelor şi impozitelor utilizând cardul bancar, cu modificările și completările ulterioare  – www.ghișeul.ro.
  • H.G nr. 908/2017 pentru aprobarea Cadrului Național de Interoperabilitate,
  • O.G 38/2020 privind utilizarea înscrisurilor în formă electronică la nivelul autorităților și instituțiilor publice.
  • O.U.G 39/2020 pentru completarea Legii nr. 455/2001 privind semnătura electronică.

Trebuie să avem în vedere faptul că modalitatea de implementare este una lentă nu doar din cauza lipsei de legislație dar și din cauza faptului că persoanele angajate în instituții publice nu au competențe consolidate în ceea ce privește digitalizarea sau domeniul IT în general.

Nevoia de a exista o politică publică consolidată la nivel național în ceea ce privește digitalizarea este absolut necesară. Această politică trebuie să fie structurată pe ideea de dezvoltare de servicii, fluxuri digitale pentru cetățeni și între instituții publice, pe adoptarea de legislație care să permită funcționarea și pe formarea personalului pentru folosirea acestor sisteme.

Chiar dacă la nivel național se vor lua deciziile cu privire la modalitatea de abordare a sistemelor digitale și a fluxurilor de lucru între instituții, trebuie să avem în vedere faptul că unitățile administrativ teritoriale, în speță Primăriile ar trebui să fie foarte interesate de acest subiect.

De ce ar trebui să fie administrațiile locale atât de interesate?

Având în vedere contextul actual, atât din punct de vedere legislativ dar și din punct de vedere al faptului că România se pregătește să obțină surse de finanțare considerabile atât pe ciclul financiar 2021-2027 dar și prin Planul Național de Redresare și Reziliență, finanțarea de proiecte în domeniul digitalizării sunt esențiale și prioritare.

Prin propunerea făcută de Guvern către Comisia Europeană, digitalizarea ocupă locul al doilea în ordinea domeniilor de interes. Acest lucru înseamnă finanțări nerambursabile pentru proiecte care pot fi dezvoltate și la nivel local.

Dacă ne raportăm la cadrul actual al digitalizării putem observa că există deja numeroase Primării, în mare parte din mediul urban, care au accesat sau creat sisteme online precum sistem de registratură online, eliberare acte și adeverințe, programare online a activităților sportive, plata taxelor și impozitelor locale, planificarea căsătoriilor, etc.

UAT-urile, mai ales cele din mediul rural nu au fost niciodată într-o poziție mai favorabilă în ceea ce privește organizarea serviciilor publice, întrucât ne aflăm în punctul în care dezvoltarea unei noi abordări este corelată în mod direct cu un aflux de fonduri nerambursabile. Înțelegerea și dezvoltarea sistemului digital poate aduce beneficii chiar și la nivel demografic.

Avocat Alex Dîlv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

EnglishHungarianRomanian