Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

(VIDEO) Mariana Gligor, „tezaurul viu” din Munții Apuseni care a ținut vie tradiția cântatului din tulnic

Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” din București ne invită să o cunoaștem pe Mariana Gligor, un „tezaurul uman viu” despre care specialiștii spun că este un adevărat mentor al culturii tradiționale în satul ei din Munții Apuseni.

Născută în comuna Vidra din județul Alba, în zona etnografică a Munților Apuseni, Mariana Gligor este una dintre cele mai cunoscute tulnicărese din țară. De la mama sa, încă de la o vârstă fragedă a deprins tainele acestui instrument pe care, le-a transmis mai departe ”Moațelor de la Câmpeni – Alba” constituind un repertoriu autentic, bogat, cules cu acribie de la renumite tulnicărese din România.

Mariana Gligor susține că „tulnicul este folosit și în scop terapeutic. Instrumentul, mai precis vibrația sa sonoră, melodică, are efect vindecător în cazul anumitor boli, în special al celor de natură psihică. Efectele cântărilor din tulnic sunt asemănate cu efectele descântecelor și ale leacurilor din plante medicinale.

De-a lungul celor 60 de ani de cântat la tulnic, artista Mariana Gligor și-a perfecționat arta interpretării la acest instrument tradițional obținând numeroase premii și recunoaștere națională și internațională. Și-a instruit de-a lungul anilor nu numai membrii familiei ci și membrii comunităților din Vidra și din Câmpeni trecându-l prin mână peste 10 generații de tulnicărese” arată Prof. Daniela Floroian de la Centrul de Cultură Augustin Bena Alba.

Mariana Gligor a reușit să mențină vie tradiția cântatului din tulnic, să o transmită și să o promoveze atât la nivel național cât și internațional fiind prezentă cu diverse ocazii să reprezinte zona și țara sa.

Materialul pe care Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” ni-l propune spre vizionare face parte din cadrul documentarul observațional intitulat TEZAUR UMAN VIU – TEZAUR DIGITAL lansat la Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” în 14 noiembrie 2019, în cadrul Conferinței Naționale de Educație Muzeală, ediția a II-a: „Proiectul și-a propus sa ridice nivelul de conștientizare al publicului român, cu precădere cel tânăr, asupra valorii și însemnătății patrimoniului cultural imaterial, să încurajeze cât mai multe persoane să descopere și să aprecieze patrimoniul cultural român integrat în marea cultură europeană, pentru a se consolida sentimentul de apartenență la un spațiu european comun, folosind instrumente digitale, preferate de noua generație, care este mai puțin expusă la acest tip de informație. Această inițiativă de digitalizare și promovare a patrimoniului cultural imaterial marca Gândește iute s-a realizat cu sprijinul partenerilor – Muzeul Național al satului DIMITRIE GUSTI și Asociația Comunelor din România – ACOR.

Proiectul “TEZAUR UMAN VIU, TEZAUR DIGITAL” și-a propus să “tezaurizeze” digital mărturiile acestor meșteșugari, ce sunt regăsite pe website-ul www.tezaurumanviu.ro începând din 14 noiembrie 2019, un website tip arhivă multimedia ce va constitui un bogat fond de izvoare etnografice și antropologice. De asemenea, proiectul susține promovarea patrimoniului cultural imaterial, poate crea noi instrumente de cercetare și conservare a acestui patrimoniu, dar și o bază de date relevantă pentru viitorii cercetători din domeniile etnografie, folclor, antropologie, sociologie, la care vor avea liber acces toți cei interesați.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EnglishHungarianRomanian