Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

(EXCLUSIV) Cum arată picturile noi din Biserica cu tricolor de la Țebea?

articol publicat în aprilie 9, 2021

Biserica ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din Complexul Memorial de la Țebea a fost recent reabilitată în interior, pictura din biserică fiind extrem de frumoasă.

De asemenea, în partea laterală a bisericii, spre cimitir, spre gorunul regelui Ferdinand, Reginei Maria, plantat chiar de ea în 1924 și spre cel al generalului Henri Mathias Berthelot, a fost amenajat un spațiu nou, pavat cu dale, pentru organizarea unor slujbe și ceremonii oficiale, tot acest efort de reabilitare fiind coordonat de primarul Mihai Gorcea.

Despre Biserica ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului”

Biserica, ortodoxă, având hramul „Adormirea Maicii Domnului” a fost construită pe locul alteia, de lemn, între anii 1893–1896 și are pictate în interior pe tavan brâuri tricolore, fiind singura biserică din România care expune astfel acest simbol național. Inscripția votivă este în exterior, în partea dreaptă a ușii de intrare dinspre vest. Biserica a fost sfințită la 20 septembrie 1896.

În biserică se află o serie de obiecte de muzeu: clopotul de bronz al vechii biserici, turnat în 1845, clopot care a vestit moartea lui Avram Iancu, coroanele cu tricolor, tabloul eroilor moților — Horea, Cloșca și Crișan, un drapel vechi cu chipurile lui Avram Iancu, Horea, Cloșca și Crișan, diferite podoabe. Cele trei coroane cu tricolor au fost depuse în 1899, 1924 și 1943. Cea din 1899 a fost depusă la 31 decembrie de studenții Coriolan Steer, Georhge Novacovici și Ioan Scurtu și pe flamura cu tricolor are inscripția „Dormi în pace! Noi veghem! Tinerimea română lui Avram Iancu”, gest pentru care au fost anchetați, judecați și exmatriculați.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *