Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Fotografie istorică din anii `40 cu gaterul lui Teodor Șușman, fostul lider al grupului anticomunist Șușman din Răchițele

articol publicat în aprilie 15, 2021

O fotografie istorică din anii `40 prezintă gaterul lui Teodor Șușman, fostul lider al grupului anticomunist Șușman din Răchițele, comuna Mărgău. Conform stiridecluj.ro,Teodor Șușman apare în poză, este al doilea din stânga.

„Teodor Susman a fost in anii 40 primar al comunei Rachitele si a fost lider al unui grup de luptatori anticomunisti. Acesta a refuzat sa intre in Partidul Comunist Roman. El a fost prins in munti si executat, desi potrivit documentele oficiale intocmite de comunisti aceasta s-ar fi impuscat singur ca sa nu fie prins. Cei doi fii ai lui Teodor Susman au fost arsi de vii.

Arheologii de la Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului au descoperit în 2010 osemintele fostului partizan Teodor Susman, in satul Rachitele, comuna Margau.

Deshumarea de la Rachitele a fost efectuata de o echipa de arheologi, coordonata de Gheorghe Petrov de la Muzeul National  de Istorie a Transilvaniei din Cluj” arată stiridecluj.ro

Grupul „Teodor Şuşman” reprezintă unul dintre cele mai importante repere ale rezistenţei anticomuniste româneşti. Denumirea grupului a fost dată de familia Şuşman din Răchiţele, care a avut un rol determinant pe tot parcursul evenimentelor desfăşurate în zona Munţilor Vlădeasa din Apuseni, în perioada 1948‑1958.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *