Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

(OPINIE) Voicu Ienci: Cand Nicu de la scularie aresteaza PNL si pe presedintele Johannis

articol publicat în septembrie 25, 2021

„Acest comportament în care răstorni masa pentru că te simți sfidat, în care întotdeauna arunci responsabilitatea pe ceilalți – deși USR PLUS a fost un partener extraordinar de loial al premierului, poate mai loial decât propriul partid – este un comportament de anti-lider, este o dezamăgire, o spun direct (…) eu sper – și știu – că există înțelepciune, sunt oameni politici maturi, cu capul pe umeri și în PNL, care își dau seama că guvernarea nu stă într-un singur om și că atunci când arunci în aer totul cu un gest de imaturitate – eu am cinci ani de experiență politică, nu am 20 sau 30, suficient să-mi dau seama că ești un zombie politic în acel moment” -Catalin Drula, ministru (inca) in functie al transporturilor.

Parca nu iti vine sa crezi, vazandu-l pe Nicu de la scularie facand talente si arogante cu seful intreprinderii.

Intr-o tara normala, cu o clasa politica normala, cu o logica normala, astfel de afirmatii sunt suficiente pentru o demitere, fara alte discutii si negocieri, doar pentru a salva onoarea unui prim-ministru si a unui guvern.

Din pacate, USR PLUS, un partid balama, cu mult tupeu -mult prea mult in comparatie cu competenta, moralitatea si practicile pe care le ofera, poate si isi permite sa faca ceea ce face in aceste zile. Nicu de la scularie ameninta ca lasa magazia deschisa, isi arunca halatul si basca iar directorul tremura si se da de ceasul mortii, ca nu are cu cine sa il inlocuiasca iar intreprinderea sta sa ajunga in colaps.

USR PLUS joaca o cacialma cu destinul Romaniei intr-un moment sensibil, atat intern cat si extern, incearca un santaj politic de proportii la PNL, forteaza ruptura cu fiecare declaratie, bineinteles, sperand la renegocieri si castiguri considerabile intr-un viitor guvern.

Cum s-a ajuns aici?

Din pacate, vulnerabilitatea principala a PNL in acest context e presedintele Johannis, cel care a intins mult prea mult marota „pesede vinovat pentru orice”, pana la limita la care orice negociere cu Partidul Social Democrat devine o piatra de moara politica si electorala.

Razboiul anti-PSD promovat de presedinte in ultimii ani, in afara unor castiguri electorale limitate si efemere, nu poate decat dauna unui partid cu vocatie guvernamentala si nationala, de dimensiunile PNL.

Domnul Johannis a trivializat si coborat sub orice limita admisa aceasta lupta, pana la nivelul fara precedent al producerii unui clivaj serios in societatea romaneasca, antagonizand si destructurand social si politic total, atunci cand a incetat sa mai acuze PSD si a inteles sa se razboiasca direct cu membrii acestuia. Toate acestea le-a facut cu un singur scop -securizarea celui de al doilea mandat de presedinte, abdicand insa, de la cel mai important rol constitutional al Presedintelui, acela de a asigura pacea sociala, de a arbitra jocul politic si a asigura formule de guvernare stabile si reprezentative.

Un presedinte normal dintr-o tara normala nu facea o obsesie din atacul zilnic la cel mai puternic, mai bine articulat si structurat partid, cu cei mai numerosi membri si cele mai eficiente structuri in teritoriu. Un presedinte normal pastra o atitudine decenta si relativ neutra la nivelul discursului institutional, atitudine care sa ii permita medierea iar PNL-ului mai multe variante de guvernare.

Rezultatul acestei politici gresite si de durata i se izbeste azi in fata, lui si liberalilor, care au sustinut tacticile de invrajbire, care au girat razboiul de gherila, din strada si din online, incepand cu 2016-2017.

Acceptarea colaborarii guvernamentale cu PSD ar insemna o hemoragie fatala de electorat si transfuzia acestuia spre USR PLUS, oamenii luand de buna campania de demonizare a social-democratilor marca Klaus Johannis, asta in conditiile in care PNL tocmai a coborat in sondaje sub pragul psihologic de 30%.

Un guvern minoritar ar da apa la moara tot actualilor parteneri, care, odata trecuti in opozitie, ar inteti scandalul si ar castiga procente bune si de perspectiva. In plus de asta, este total improbabil ca un astfel de guvern sa reziste mai mult decat e necesar doar pentru a incasa castanele fierbinti ale crizei pandemice, urmand sa fie trimis la plimbare impreuna cu partidul care l-a sustinut.

Continuarea umilintelor la care este supus premierul Cîțu va avea ecouri distructive, a caror dimensiuni nu pot fi anticipate inca, in interiorul PNL, demobilizand si destructurand activul de partid si lideri de la nivel local sau national.

Fortarea anticipatelor pentru parlament ar insemna dezastru pentru PNL si USR PLUS, o victorie categorica a PSD si o afirmare spectaculoasa si fara precedent a AUR.

Pe orice parte am intoarce problema, atat PNL cat si cel de-al doilea mandat prezidential vor avea serios, daca nu iremediabil, de suferit.

Singura alternativa este fie continuarea unei guvernari chinuite, in care USR PLUS va pune mana pe tot, pana acolo unde PNL nu va mai conta, fie intrarea intr-o opozitie duplicitara, in care sa accepte sustinerea unui guvern minoritar PSD sau PSD-UDMR.

Oricum va face, bine nu va iesi, decat, poate, doar pentru linistea pana in 2024 a functiei domnului Johannis.

Nicu de la scularie a castigat, e adevaratul director al fabricii si face ce vrea el cu ea.

1 thought on “(OPINIE) Voicu Ienci: Cand Nicu de la scularie aresteaza PNL si pe presedintele Johannis

  1. Ioana Bena spune:

    Apuseni Info, o intrebare: personajul asta plat si lipsit de idei si orizont, pre numele lui voicu ienci, este abonatul Dvs. la (OPINIE)? Va faceti de ris. Parerea mea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *