Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Proiectele Beiușului în următoare perioadă: Investiții în spital, învățământ și infrastructură

articol publicat în aprilie 19, 2021

Luni, 19 aprilie, cu ocazia Zilelor Municipiului Beiuș, primarul Gabriel Popa a prezentat principalele proiecte de dezvoltare ale localității, în fața Monumentului Martirilor din Parcul Central, în prezența Prefectului județului Bihor, Dumitru Ţiplea, a președintelui Consiliului Județean Bihor, llie Bolojan, a consilierilor județeni, locali și a altor oficiali locali.

Popa a apreciat că cele două investiții fanion din zona, centura și parcul industrial, susținute de Consiliul Județean, vor dezvolta zona Beiușului: „Centura nu poate decât să aducă un plus pentru dezvoltarea Beiușului și întregii zone a Beiușului prin crearea de noi locuri de muncă iar pentru stabilirea unei suprafețe, pentru a fi creat un parc industrial a fost demarată această identificare a zonei adecvate, cu acces direct din șoseaua ocolitoare a Beiușului dacă se poate cu sprijinul Consiliului Județean vom crește această putere industrială a Beiușului și a întregii zone a Beiușului”.

Ulterior, edilul din Beiuș a prezentat principalele proiecte ale municipalității: „O altă prioritate și una dintre cele mai importante este accesarea de fonduri europene. Urmează o perioadă foarte bună de accesat fonduri europene cât și guvernamentale, de aceea trebuie să fim pregătiți cu proiecte realizabile. Pentru aceasta, trebuiesc întocmite documentații ce necesită efort financiar din bugetul local dar care pe termen lung o să ne dea plusvaloare.

În acest context, intenționăm să depunem următoarele proiecte:

  • Pe spital dotări echipamente și mobilier, blocuri reparatoare, amenajări interioare și exterioare. De asemenea trebuie început un studiu de fezabilitate pentru a avea o documentație ce poate fi depusă pentru finanțare.
  • La fel, pentru școli și grădinițe modernizare, extindere, dotare cu laboratoare, construire centru educațional pentru tineret și construirea unei noi creșe.
  • Reabilitarea clădirilor care deservesc serviciile publice. Există finanțare pentru o regenerare urbană, pe care intenționăm să depunem un proiect vizavi de serviciile publice conferite de către instituțiile statului, plus o legătură pentru Calea Bihorului, la ieșirea spre Ștei, pentru a pune în valoare și acea zonă foarte utilizată.
  • Infrastructură rutieră, reabilitare străzi și trotuare, dotare piste de biciclete. Sunt depuse trei proiecte pentru finanțare la Compania Națională de Investiții, o să depunem și pentru fonduri europene, de asemenea.
  • Construire de locuințe sociale, necesitate și locuințe pentru specialiști atât în sănătate cât și în educație. Intenționăm să depunem atât pe programul ANL, cât și pe celelalte programe care vor fi deschise.
  • Nu în ultimul rând, am obținut statutul de stațiune turistică de interes local, un text ce ne dă posibilitatea de a accesa fonduri europene pentru a pune în valoare resursa de apă geotermală pe care o are Beiușul și de a o exploata în activități atât de agrement cât și de tratament. Este un proiect pe care l-am prins în buget, pentru a întocmi studiile de fezabilitate și în funcție de linia de finanțare să putem să îl depunem sperând că va fi realizabil.

Acestea au fost pe scurt prioritățile pe care le vedem și încercăm an de an să le adăugăm pe fiecare domeniu în parte, în așa fel încât în timp să se concretizeze ceva pentru calitatea vieții beiușenilor” a anunțat primarul Gabriel Popa.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *