Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

O brădeancă solicită Consiliului Local Brad să amendeze „limbajul injurios” al lui Raul Matei. Ce îi răspunde consilierul local?

articol publicat în aprilie 21, 2021

Mâine va avea loc o nouă ședință a Consiliului Local Brad iar spiritele par să se încingă din nou încă din această seară.

O brădeancă a trimis o solicitare – scrisoare Consiliului Local Brad prin care atrage atenția că unul dintre consilierii locali i-a adresat injurii și calomnii și solicită consilierilor locali din Brad să organizeze „o dezbatere onestă în ședința de Consiliu Local”, apoi „adoptarea unei poziții publice clare, de delimitare a Consiliului Local al Municipiului Brad de comportamentul reprobabil al domnului consilier Raul Florin Matei” și la final „adoptarea unor sanctiuni, daca legea si competentele Consiliului Local permit acest lucru”.

Conform brădencei injurii și calomniile ar fi:

  • E o fată care e neapreciată. Din păcate e din generaţia mea, din clasa „ F” de liceu. După 12 clase şi-a încercat norocul prin diverse zone geografice ale globului, aici, pe dincolo, chiar şi în afară. Nu i-a reuşit nimic, doar pagube pe unde a umblat. în final s-a întors la glia natală. Noi ne bucurăm de aportul ei.
  • „toţi am avut în clasă unii ca ea. 🙂 Aşa am ajuns unde suntem acum. Toţi suntem bine. Şi noi şi ei. Umor negru”.
  • „Ce să mai zică una ca Petronela xxx, că nu îi ştiu numele. Ea cu scheleţii de la Aqua Land Deva, cu colegul candidat de la Brad care l-a condiţionat pe reprezentantul Biroului Electoral de Circumscripţie Brad să facă juma juma cu el. Ce să mai zică unii ca ei? Aruncă cu rahat în ventilator. Aşa e când prostul clasei ajunge păduche. Se crede în vârf. 🙂 E un pamflet, a fi tratat ca atare. :)”

Comentariile de mai sus sunt de pe o rețea de socializare, la postări pe contul consilierului local.

Petiția – scrisoare urma să fie discutată mâine în ședință, însă fiind atașată mapei de ședință, consilierul local acuzat, a oferit în această seară explicații publice și a comentat documentul.

Vă redăm în primul rând textul brădencei:

Domnule Primar, Doamnelor/Domnilor Consilieri locali,
In ultimele saptamani, in spatiul public bradean au fost savarsite fapte reprobabile si fara precedent de catre un ales al comunitatii, care a inteles sa renunte la un nivel minim decent al oricarei dezbateri, in favoarea injuriilor, calomniilor si aprecierilor sexiste adresate unei femei.

Doamna consilier local Adina Beciu, doamna consilier local Melania-Raluca Brandusan,
Sunteti doamne cu o inalta statura politica si civica in comunitatea noastra si sunt convinsa ca actionati in numele si spre binele tuturor femeilor, care traiesc in municipiul nostru. Zilele acestea o femeie, cetatean al Bradului, a fost atacata public intr-un mod abject si sub demnitatea umana, cu aprecieri sexiste, de catre un coleg al dumneavoastra.

Concret, faptele sunt urmatoarele:

In data de 30.03.2021, subsemnata am distribuit pe grupuri de dezbateri online ale municipiului Brad o postare critica la adresa activitatii consilierului local USR PLUS Raul Florin Matei, cu caracter exclusiv politic si bazata pe informatii publice.

Ca si replica, in cadrul unei discutii la o postare proprie pe contul personal de Facebook, domnul Raul Florin Matei s-a exprimat referitor la persoana mea cu expresii injurioase si greu de reprodus, a facut aprecieri jignitoare si calomnioase asupra vietii mele private.

Cunoscandu-i declaratii si comportamente publice anterioare, nu pot spune ca as fi avut asteptari prea mari din partea dumnealui dar, din pacate, de data aceasta o face avand calitatea oficiala de consilier local, de membru al Consiliului Local al Municipiului Brad.

Organ de conducere colegiala si for suprem al administratiei publice locale, Consiliul Local impune o anumita conduita membrilor sai, solicita un comportament echilibrat, decent si demn -in dezbateri, dar si in societate, al fiecarui consilier local.

Orice abatere de la aceasta aduce un prejudiciu grav nu numai functiei si calitatii de consilier local, ci si imaginii Consiliului Local, imaginii comunitatii, a municipiului.

Faptul ca domnul Raul Florin Matei a ales sa actioneze injurios si calomnios intr-o dezbatere exclusiv politica este cu atat mai grav, aprecierile dumnealui constituind un precedent si un etalon periculos pentru orice dezbatere publica in viitor.

Daca daunele suferite de propria mea persoana pot fi reparate in justitie sau printr-o atitudine de dispret fata de o astfel de persoana, consider ca prejudiciul suferit de comunitate si de Consiliul Local -incomparabil mai mare si mai grav, poate fi remediat doar:

-printr-o dezbatere onesta in sedinta de Consiliu Local, asupra faptelor grave ale unui membru;
-prin adoptarea unei pozitii publice clare, de delimitare a Consiliului Local al Municipiului Brad de comportamentul reprobabil al domnului consilier Raul Florin Matei;
-prin adoptarea unor sanctiuni, daca legea si competentele Consiliului Local permit acest lucru.

Va rog sa aveti, totodata, in vedere faptul ca domnul Raul Florin Matei a incalcat flagrant prevederile art. 67, aliniatul 1 din Regulamentul de organizare si functionare a Consiliului Local al Municipiului Brad:

(1) Alesii locali sunt obligati sa respecte Constitutia si legile tarii, precum si sa se supuna regulilor de curtoazie si disciplina si sa nu foloseasca in cuvantul lor sau in relatiile cu cetatenii expresii injurioase, ofensatoare ori calomnioase.

Am incredere in onestitatea si dreptatea demersurilor ce le veti intreprinde impreuna, in vederea remedierii acestei situatii si a stergerii unei rusini nemeritate aruncate de domnul Raul Florin Matei asupra Consiliului Local si asupra comunitatii noastre.

Anexez prezentei fotografii cu exprimarile publice ale dumnealui in speta prezentata.

Vă redăm răspunsul lui Raul Matei:

Dragii mei,

O regie ieftină mi se pregătește mâine la punctul suplimentar 6 al ședinței ordinare a Consiliului Local al municipiului Brad.

Un teatru mediocru, o piesă tragi-comică în care cel care te înjură, te jignește, te denigrează constant și în cel mai josnic mod uman posibil se victimizează sub pretextul sensibilității genului feminin. Altfel spus hoțul strigă hoțul!

Am fost jignit și denigrat în mod personal. Am acceptat ca un ,, lux” al alesului local, al persoanei publice. Sunt cetățean la fel cum sunt om politic. Mă bucur de aceleași îndatoriri ca voi. Nu le puteți separa după bunul vostru plac. Nu vă permit asta!

Am fost târât în mocirla propriei neputințe a celor care m-au urât că nu sunt ca ei.

M-au identificat asemenea masei mari de politicieni, singurul meu scop în viziunea lor fiind acela de a ajunge la ciolan, de a mă căpătui.

M-au drăcuit ca la ușa cortului. Am încasat atât cât am putut, uneori am mai și răbufnit. Acum am fost diplomat, a fost un răspuns de o finețe greu digerabilă!

Mi-au luat familia, soția, copiii, prietenii și i-au răstignit fiindcă pe mine nu m-au doborât. Aici m-a durut, am strâns puternic din dinți, dar am ales să merg mai departe.

Mi-au atribuit toate conturile și identitățile ascunse din social media care le țineau piept și îmi luau apărarea, care nu împărtășeau aceleași viziuni cu ei.

Mi-au înscenat scrisori și plângeri false împotriva unora ca să întoarcă împotriva mea pe cât mai mulți dintre voi. În parte au și reușit.

Au încercat, cum e și doamna/domnișoara de față membră/simpatizantă al altui partid politic să îmi fure bunătatea, altruismul, să îmi confiște sufletul de om și să le arunce într-o negură pe care n-o cunosc. Un tărâm pe care nu știu să umblu.

Au fost și momente în care ne-am întâlnit față în față și ne-ați transmis că suntem cu totul altfel decât ne creionează ,, elita ” autohtonă. Și în bine. Vă mulțumim!

Nici nu știu dacă e potrivit să vă spun toate astea, parte dintre voi, cei aproape 5000 de prieteni virtuali mă cunoașteți, știți că le duc pe toate. Mai greu ori mai ușor, dar răzbesc!

O fac și pentru cei foarte apropiați mie. Nu vă descurajați și nu vă descumpăniți. Vă rog să vă întăriți!

Mâine mă vor ponegri, vor încerca să mă scoată în careul comunității ca pe vremea lor, a comuniștilor, doar fiindcă nu sunt ca ei, fiindcă întotdeauna voi proceda la fel.

Am fost împotriva sistemului defect, al vechilor comuniști, a membrilor UTC la nivel central, actual primari. Am intrat datorită vouă în politică. Nu pot să abandonez votul vostru! M-ați trimis pe mine acolo și pe ceilalți doi colegi ai mei să vi-l apăr.

Asta o voi face până la final!

Aștept cu detașare ( vă îndemn să o faceți la fel ) teatrul ietfin de mâine, regizat cu acordul și sprijinul regizorului șef care mă amenința deunăzi.

Poate mă înșel, poate mai are și un alt ,, păcălici” în mână, o altă cacealma.

Nu mă intimidează astfel de regii, fiți pe pace!

V-am pus doar câteva capturi la adresa mea, a unui intreg partid, a unei „secte de handicapați” în viziunea ei. Nu am stat să derulez toate invectivele aduse la adresa mea în ultimul an. Sunt zeci, sute și din cele mai felurite. Nu mă ating defel.

Am vrut să sublinez că nu e o rănire în ego-ul propriu feminin a celei care mă reclamă, doar o frustrare politică. Victimizarea în acest caz e un bumerang politic. Eu nu a trebuit să fac mai nimic. Doar v-am scris aceste rânduri, doamnă Petronela …

P.S. Niciodată nu voi jigni o femeie, o doamnă. Eu doar le respect și le iubesc!
P.S. 2 Un duș cu apă rece pe caniculă ajută!
P.S. 3 Mâine Saruman va încerca să păcălească lumea că el de fapt e Gandalf și că îi apară interesele.

Apuseni Info nu comentează subiectul însă își pune o întrebare: Dacă PSD-istul Florin Cazacu ar fi răspuns în așa fel, la ora aceasta orașul nu ar fi luat foc? Așa cum am semnalat derapajele primarului considerăm că NICIODATĂ un politician și un ales nu trebuia să răspundă unui cetățean în astfel de termeni.

1 thought on “O brădeancă solicită Consiliului Local Brad să amendeze „limbajul injurios” al lui Raul Matei. Ce îi răspunde consilierul local?

  1. Dido Luca spune:

    Doamna P.,este o rebela,careia nu i-au cam iesit combinatiile in viata!De aici si,pana in a poza in victima a sexismului,este o cale lunga!Atunci,ce sa mai spunem desper comportamentul de acum multi ani de zile a mentorului popularilor,fostul presedinte-marinar,care a facut o jurnalista pasarica?Ala nu a fost un gest de sexism sau,chiar o jignire la adresa sexului frumos?Dar,vorba Mantuitorului nostru,Isus Hristos,cine este fara de prihana,sa arunce cu piatra…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *