Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Când doamnele sunt mai curajoase ca băiețeii: De Florii, băiețelul s-a udat pe bugetarea participativă

articol publicat în aprilie 22, 2021

Consilierii USR Plus Brad au propus astăzi, în ședința ordinară a Consiliului Local Brad, spre dezbatere și vot, un proiect care prevedea implementarea bugetării participative la nivel de municipiu.

Consilierii USR Plus Brad au prezentat proiectul însă la vot majoritatea consilierilor au votat împotrivă, mai puțin cei ai opoziției USR Plus și PER. În plus, primarul Florin Cazacu a precizat că proiectul se încadrează în seria propunerilor populiste, susținute în general de aleșii și primarii USR Plus.

Ce înseamnă bugetarea participativă?

Bugetarea participativă este un proces derulat de Primăria Cluj-Napoca, prin care ideile şi iniţiativele comunităţii clujene se manifestă şi se transformă în realitate. Este un proces deschis, incluziv şi transparent prin care membrii comunităţii se implică direct în formularea deciziilor privind priorităţile de cheltuire a banilor din bugetul local.

Apuseni Info a căutat niște modele în țară și surprinzător a găsit chiar două modele de femei primar membre ale PSD – În Negrești-Oaș, un oraș din Satu Mare cât Bradul, unde primarul PSD, doamna Aurelia Fedorca a inițiat bugetarea participativă, apoi primarul Craiovei, cunoscuta Lia Olguța Vasilescu, care la rându-i a susținut bugetarea participativă.

De ce a susținut primărița PSD, doamna Aurelia Fedorca bugetarea participativă?

„Bugetul participativ permite negreștenilor să se implice în luarea deciziilor privind dezvoltarea localităţii lor. Primăria alocă o parte din bugetul anual, după care locuitorii vor veni cu propuneri cu privire la ceea ce ar trebui îmbunătăţit în anul viitor în localitate. În cadrul formulării acestor propuneri, cetăţenii, asistaţi de administraţia oraşului, se întâlnesc la discuţii publice locale, unde discută despre ceea ce vor să schimbe în localitatea lor şi în ce mod” se arată pe site-ul instituției.

De ce a susținut primărița PSD, doamna Lia Olguța Vasilescu bugetarea participativă?

„Iniţiativa de Bugetare participativă are ca principal scop implicarea cetățenilor municipiului Craiova într-un proces democratic de deliberare și decizie pentru stabilirea modalității optime de cheltuire a unei părți din bugetul local. Procesul presupune asumarea de către cetăţeni a unui rol de participant activ în definirea şi abordarea problemelor comunităţii din care fac parte. Regulamentul procesului de bugetare participativă desfășurat de către Primăria municipiului Craiova poate fi consultat aici se arată pe site-ul instituției.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *