Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

PETIȚIE: Moții din Cluj și Alba cer repararea drumului dintre Turda și Câmpeni! SEMNEAZĂ și TU!

articol publicat în aprilie 25, 2021

Un profesor universitar de la FSEGA, Cluj-Napoca, extrem de apreciat de studenți și de loc din Țara Moților, Irimie Emil Popa, a lansat o petiție pentru reparea drumului DN 75 – drumul dintre Turda și Cîmpeni.

„Stimate domnule Ministru al Transporturilor,

Stimete domnule Prefect al Județului Alba,

Stimate domnule Prefect al Județului Cluj,

Drumul care leagă Turda de Câmpeni a ajuns să fie un calvar pe care vi-l putem descrie succint cam așa: gropi, praguri, șanțuri înfundate, terasamente surpate. Această cale de acces, care leagă Țara Moților de Turda, nu a mai fost reabilitată de dinainte de 1989, cu adevărat.

Legătura Țării Moților este necesară nu numai cu Alba-Iulia ci și cu Turda și Cluj-Napoca, orașe în care mulți dintre noi muncim. Dar, factorilor de decizie din Alba nu le pasă, doar acest drum nu leagă Țara Moților cu capitala de județ, celor de la Cluj,  nici lor, doar face legătura cu alt județ.

Acest drum a fost schilodit de trecerea timpului dar și de traficul greu rezultat din exploatarea unor resurse din zona noastră, a Țării Moților, lemnul sau agrgatele de nisip și piatră care au alimentat diverse sectoare de autostrăzi din județele Alba sau Cluj.

Constatăm acum că, noi, rămași fără locuri de muncă, fără resurse, nu putem să valorificăm ceea ce ne-a mai rămas, turismul, drumul, important de acces dinspre Turda și Cluj -Napoca, devenind locul în care ne stricăm sistematic mașinile. 

Acest sector de drum național, pe raza celor două județe, a devenit o batjocură plină de cinism la adresa noastră, a moților. Constituie o enormă rușine pentru o țară aflată în Uniunea Europeană în anul 2021.

Date fiind cele mai sus arătate, vă solicităm să luați act de:

1. Starea drumului Câmpeni-Turda, descrisă mai sus;

2. Faptul că noi, moții, ne strigăm durerea, dar o facem cu demnitate;

3. Faptul că vom trece la acțiuni de protest, dacă nu veți lua toate măsurile pentru intrarea în normalitate pe cele două sectoare ale drumului despre care vă vorbim în acest document, cel din Județul Cluj și cel din Județul Alba;

4. Vorbele lui Avram Iancu, valabile și în acest caz , că ”suntem mulți, ca cucuruzul brazilor, suntem mulți și tari, că Dumnezeu e cu noi” și că noi nu ne vom mai lăsa în asemenea hal de batjocură mult timp.

Pe cale de consecință, încă, vă rugăm să întreprindeți toate demersurile pentru reabilitarea DN 75 Turda-Câmpeni pe segmentul de drum care aparține Jud. Cluj și Jud. Alba. 

NOI NU VOM MAI ACCEPTA CÂRPELI! ACEL DRUM POATE FI REABILITAT PRIN BANI EUROPENI, TREBUIE NUMAI PĂSARE DIN PARTEA CELOR CARE NE CONDUC!! ÎNȚELEGEREA NOASTRĂ  SE APROPIE DE SFÂRȘIT, IAR NOI NE VOM BATE PENTRU DREPTURILE NOASTRE, DACĂ VOM MAI FI BATJOCORIȚI!

Acesta este strigătul de disperare împotriva nepăsării și al indolenței unor autorități care pentru noi au făcut prea puțin în ultimii  treizeci de ani! RĂBDAREA NOASTRĂ A AJUNS LA SFÂRȘIT!

Încă cu stimă,

Moții din județele  Alba și Cluj” se arată în textul petiției.

Pentru a semna petiția, click AICI!

18 thoughts on “PETIȚIE: Moții din Cluj și Alba cer repararea drumului dintre Turda și Câmpeni! SEMNEAZĂ și TU!

 1. E groaznic acest drum,ne este rusine ca de atâția ani nu avem si noi un drum bun fara atatea cârpeli .

 2. Am semnat. Dar vreau sa va spun asa: nu uitați de raul Arieș care in acest moment arată oribil. Malurile sunt pline de plastic. Fără Arieș nu se poate face turism . Asta nu mai este treaba autorităților.

  1. Iacob Hopartean spune:

   Confirm acest aspect. Intradevar, malurile Ariesului, de la Campeni in jos, arata oribil.

 3. Irimie Emil Popa spune:

  MULȚUMESC PENTRU IMPLICARE!!! ÎMPREUNĂ, NUMAI, VOM FI CU ADEVĂRAT PUTERNICI!!!!!

 4. Infrastructura din munții Apuseni esteaceiasi de 30 de ani

 5. Semnat. Păcat că este o zonă foarte frumoasă și drumul așa de rău.

 6. Cu demnitate sa duceți deseurile la container si nu in albia râului Arieș.

 7. Da, e un dezastru soseaua. Bine ca taxe stiu sa ia cei din minister dar sa repare drumul n-au interes.

 8. Asa e.Dar,ceea ce e si mai revoltator e ca,daca te prinde fara rovinieta te amendeaza. Adica,numai noi avem obligatii,ei,ca de obicei,nu. Oare cand se va termina cu mentalitatea potrivit careia numai cetatenii au obligatii,statul nici una?

 9. Bichiș Sorin spune:

  Nu ai drumuri pierzi turiștii și ăia putini care îs
  Iar pentru oamenii din acel colț de rai, turismul îi mână cerească

 10. Se uita de mulțimea de tineri care studiază la Cluj sau la Turda, se uita de faptul că mulți dintre aceștia rămân în Cluj iar părinții lor acasă în comunele de pe Arieș, se uita de faptul că aproape întotdeauna moții și mocanii de pe Arieș au ales spitalele din Cluj pentru a se trata de diferite boli, se vrea a se uita de faot că a existat un județ Turda-Arieș sau de faptul că raioanele de pe Arieș au făcut parte din Regiunea Cluj și până la urmă se dorește o izolare a populației de pe Arieș fata de județul Cluj.

 11. Bună ziua,

  Circul cel puțin de 2 ori pe luna pe a acest drum plin de gropi și denivelări.Acest drum dacă s ar reabilita la standarde europene ar exploda turismul în zona Munților Apuseni.

  Mulțumesc,

 12. Biris Larisa spune:

  Drumul este in de gropi si denivelari, santuri necuratate si pline de gunoaie, vegetatie necuratata, treceri de cale ferata dezafectata, un real pericol! Cat au lucrat la autostrada, au adus piatra de pe Valea Ariesului si au promis ca realibiteaza si drumul! Am ramas doar cu promisiunea, un drum plin de gropi si un Aries plin de gunoaie!

 13. Desigur că urmașii lui Horea și Tancu merită un drum asfaltat până la Turda și nu numai!

 14. Blestematunasta de drum are porțiuni de pe vreme lui Ceaușescu. Acolo e zona turistica. Am colegi care nu mai vin acolo din cauza la drumul ăla. Rușine

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *