Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Încălzirea globală. Mit sau realitate? Ioan Aurel Cherecheș: Valoarea abaterilor a trecut in unii ani chiar și de valoarea de +1.5 °C

articol publicat în aprilie 29, 2021  

Ioan Aurel Cherecheș este șef de lucrări (lector universitar) la Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, Facultatea de Autovehicule Rutiere, Mecatronică și Mecanică, Departamentul de Autovehicule Rutiere și Transporturi și fost Prefect al județului Cluj în perioada 2017 – 2020.

Având în vedere că predă un curs care are ca obiect și încălzirea globală, dispersie.ro l-a intervievat asupra acestui fenomen, al încălzirii globale, care se află de mult timp în centrul opiniei publice, în jurul acestuia creându-se o adevărată mitologie, un ghiveci de informaţii ştiinţifice, interese politice şi, uneori, ignoranţă.

Încălzirea globală. Cât este mit, cât este realitate?

Din păcate este foarte adevărat. Evoluția temperaturii medii globale sau medii din țara noastră, prezintă, în mod evident, diferite variații pozitive și negative raportate la media climatologică. Cu regret, constatăm faptul ca încă dinaintea anului 2000, cu o singura excepție, toate abaterile de temperatură de pe teritoriul României, până în prezent, au fost pozitive, adică peste valoarea mediei climatologice (medie care este oricum în continuă creștere). Valoarea abaterilor a trecut in unii ani chiar și de valoarea de +1.5 °C” a explicat fostul Prefect al Clujului.

Pentru a citi interviul integral, click aici!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *