Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

De Paște, clujenilor dintre Măguri Răcătău și Gilău le-au fost transmise mesaje Ro-Alert de evacuare, după ce cota de siguranţă pe Someşul Rece a fost depăşită!

articol publicat în mai 4, 2021

Pe parcursul nopţii de duminică spre luni, chiar în ziua de Paște, a fost înregistrată o creştere a acumulării apei în barajul Someşul Rece I, situat în Defileul Someşul Rece, peste cota de siguranţă a acestuia, ca urmare a precipitaţiilor abundente şi a topirii zăpezii din zona de munte, anunţă, luni, ISU Cluj.

Astfel, a fost constituit Comitetul Judeţean pentru Situaţii de urgenţă, iar o comisie condusă de către prefectul judeţului Cluj, alături de specialişti din cadrul Hidroelectrica şi reprezentanţi ai autorităţilor locale s-au deplasat la faţa locului, începând de duminică seara, ora 22.00, pentru a evalua situaţia şi eventualele pericole care ar putea fi pentru populaţia din zonă.

„Au fost luate măsuri de închidere a vanelor a două dintre aducţiunile subterane către barajul de acumulare, pe lângă deschiderea vanelor de fund ale barajului care asigurau un debit de scurgere de peste 3 mc/s. Vu toate acestea, acumularea de apă a crescut în continuare, ajungând, în jurul orei 01.00, la peste un centimetru peste deversorul de suprafaţă, fiind înregistrată o deversare peste cotele de siguranţă ale barajului şi în aval de barajul de acumulare”, potrivit ISU Cluj.

Astfel, a fost luată decizia de a se transmite, preventiv, un mesaj prin sistemul RO-Alert către terminalele mobile, situate într-o arie selectată geometric de-a lungul râului Şomeşul Rece, între localităţile Măguri Răcătău şi lacul de acumulare din Gilău, prin care se solicita populaţiei să ia măsuri de autoevacuare din zonă.

Din fericire, creşterea nivelului de acumulare s-a oprit aici, iar luni dimineaţa este în scădere, iar locuitorii din zona respectivă sunt în siguranţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *