Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

(OPINIE) Voicu Ienci: Situatia PNL la Brad e mai grava decat a nemtilor la Stalingrad

articol publicat în septembrie 25, 2021

De multa vreme organizatia PNL Brad este atinsa de sindromul Dorin Gligor, fapt ilustrat de performante electorale mediocre, de un pronuntat deficit de imagine, de o organizare slaba si improprie luptei politice.

In vechiul PDL, Dorin Gligor si-a manifestat si impus propria personalitate contradictorie si superficiala, determinand aparitia unei microculturi organizationale caracterizata de obsesia sefului si ocultarea comunicarii.

Obsesia sefiei la Dorin Gligor a fost despre el si pentru el. Ocupat sa dezvolte o relatie slugarnica si ipocrita cu cei de care, conjunctural, destinul sau politic depindea, presedintele PDL la nivel de municipiu si mai apoi de judet manifesta aroganta si dezinteres cronic cu subordonatii, singura lui atentie constanta fiind spre cei care, la un moment dat, ar fi putut sa il concureze.
Acestia trebuiau tocati si hartuiti permanent, pana in punctul in care sa nu mai poata conta sau sa se indeparteze de partid, cu orice costuri electorale, de logistica si resurse umane s-ar fi intamplat lucrul acesta. Bineinteles, golurile urmau umplute cu persoane obediente, rabdatoare si slab pregatite politic si profesional, la cheremul exclusiv al sefului.

Asa se face ca mostenirea dumnealui in PDL si apoi in fuzionatul PNL o constituie o garnitura de persoane fara stofa de lider, cu incapacitate de comunicare publica, obisnuiti doar in jocul politicii subterane, dar pe mize mici, incapabile sa imprime o miscare ascendenta organizatiilor conduse.

Comunicarea in exterior nu a existat, fiind lasata la mana fluctuanta a unor personaje din presa judeteana, care au facut cum au putut mai bine, neputand, insa, inlocui interventia directa a liderilor politici. Comunicarea interna a insemnat telefoane date spre membrii de partid cu o saptamana inainte de campania electorala, cand domnul Gligor ii chema „sa faca echipa”. Care echipa? Una pe termen determinat, pana a doua zi de alegeri, cand liderul fie uita de echipa sa, fie o arata cu degetul, pasand responsabilitatea pentru rezultate dezastruoase.

Obiceiurile se perpetueaza prin oamenii crescuti de mentor. La Brad, Dorin Gligor a crescut oameni dupa chipul si asemanarea sa.

Florin Oprisa s-a remarcat prin ascultare, rabdare si atitudini umile inca de pe vremea cand a fost ales presedinte al organizatiei tinerilor democrat-liberali, a fost promovat constant la Brad, dar si la nivel judetean, ajungand in prezent ceea ce este -presedinte de filiala municipala. Nu pot spune ca nu a invatat comportamentul politic, de asemenea nu ii pot critica expertiza manageriala realizata in privat, dar si in administratia publica, insa Florin Oprisa nu are stofa, nu poate si nu a invatat sa fie lider politic, functionand perfect in planul secund, in spatele sefului, ca bun executant si excelent jucator subteran, un Martin Bormann de Brad, cu aspiratii mai modeste.

Un excelent intreprinzator privat si talentat comerciant, Adam Ionel-Daniel a fost parasutat din vechiul PNL in PDL-ul anului 2012, ca solutie salvatoare pentru dilema candidaturii la primarie, adica pe locul de mancat bataie de la animalul politic Florin Cazacu. Total dezinteresat de politica la acea vreme, Adam a evoluat treptat, deprinzand gustul si tehnicile politicii de cafenea si de intalniri la ceas de seara. Cunoscand din activitatea proprie adevarul, ca intreprinzatorul trebuie sa ramana mereu deschis spre piata, care o fi ea, si ca orice jucator pe aceasta este potential client si partener,  Adam si-a dezvoltat un spirit de echilibru, deschis negocierilor cu toti actorii politici, o moderatie spre inexistenta a discursului public si …cam atat. Spirit putin extravagant prin manifestari uneori opulente, Adam e un Hermann Göring lipsit de charisma si trecut de erou.

Crescuti politic astfel, de un sef preocupat de propria sefie, de viziunea propriului sine exacerbata de accesele de furie desprinse parca din buncarul de la Berlin din martie 1945 si infranta total prin esuarea in PRO Romania, fostii subalterni ai lui Gligor, ramasi acum singuri si orfani de parinte politic, nu au putut invata tocmai ceea ce azi ii lipseste organizatiei PNL Brad -o comunicare existenta si, mai apoi eficienta.

In lipsa acesteia, fanaticul Joseph Goebbels de Brad -Raul Florin Matei sau simpaticul si idealistul Rudolf Hess – Dorin Sorin David marcheaza puncte, isi alimenteaza bazinele electorale proprii din ceea ce altadata reprezenta painea PNL si PDL in alegeri.

Situatia PNL la Brad e mai grava decat a nemtilor la Stalingrad.

In conditiile in care guvernarea nationala si locala le apartine, la fel si raspunderea, liberalilor le lipseste comunicarea faptelor si deciziilor, a punctelor de vedere si pozitiilor. Incolonarea in spatele armatei rosii PSD este o justificare, dar nu un argument, chiar daca interesele functionarii Consiliului Local au cerut-o. Ea trebuie inlocuita de acte de rezistenta proactiva, de proiecte proprii asumate, negociate si realizate, de comunicare publica eficienta si orientata spre aspiratiile electoratului PNL.

Altfel, armata de dreapta la Brad va fi dezintegrata si predata altora fara lupta, visul unei organizatii PNL eficiente la Brad va ramane doar o poveste. Va rămâne doar „trăiască Generalissimul Florin Cazacu, lumina și conducătorul popoarelor!”

1 thought on “(OPINIE) Voicu Ienci: Situatia PNL la Brad e mai grava decat a nemtilor la Stalingrad

  1. Liliana haragus spune:

    A fi lider..
    .
    Born or made ( nascut sau …devenit?)

    This is the question ( aceasta e intrebarea!)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *