Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

(OPINIE) Voicu Ienci: Termoficarea la Brad – populismul politic si nesimtirea unor bradeni

articol publicat în septembrie 25, 2021

Din nou agitatie pe piata politica a Bradului, din nou declaratii tari, sforaitoare sau induiosatoare pana la lacrimi, din nou prostie cat cuprinde in ambele tabere, la putere si in opozitie.

Subiectul care a incitat spiritele este concedierea unor angajati Termica SA pe timp de vara, adica atunci cand e cald si orasul mai respira dupa apasarea unor serioase probleme financiare pe spinarea bugetului local si a bugetului national.

Bineinteles, la initiativa primarului privind concedierea -un fapt obisnuit pe timpul verii in ultimii zeci de ani la Brad, opozitia USR s-a gandit sa mai muste un pic de capital electoral, in conditile in care a inceput, din motive obiective, sa stea prost cu buna reputatie din trecutul salvarilor iluzorii de gari si plantarilor de copaci.

Ne-am trezit cu un val de proteste si luari de pozitie, de ingrijorare si compatimire a saracilor angajati, pusi in situatia de a ramane someri (sau chiar fara ajutor de somaj). La prima vedere pare de plans, la a doua nu mai pare nicicum.

De ce? Sa o luam pe rand, cel putin din doua puncte de vedere.

Sub aspectul resursei umane, putem constata ca meserii ca aceea de mecanic, sudor, instalator sunt platite in firmele de constructii serioase incepand de la 7-8.000 de lei, cei foarte buni si cu experienta ajungand spre 10.000 de lei pe luna. Bineinteles, un astfel de loc de munca presupune, in primul rand, sa fii dispus sa muncesti in meseria ta 10 ore pe zi, sa dai un randament bun, sa iti asumi sacrificiul unor deplasari sau relocari temporare, inseamna in cele din urma sa fii harnic si sa vrei sa muncesti. Ce inseamna si cum arata un angajat dispus sa stea pe tusa cate 4-5 luni pe an? Raspunsul, fara ocolisuri si menajamente, este foarte simplu -ori nu isi asuma sa munceasca, ori nu dispune de competente intr-o meserie pe care ar trebui sa o stapaneasca. Ce e de compatimit la o persoana care, poate de ani buni, accepta o astfel de stare de lucruri si nu isi cauta un job unde sa munceasca si sa fie bine platit? Cu ce sunt vinovati cetatenii contribuabili ca, in cele de pe urma, tot din banii lor sa suporte cheltuieli salariale justificate ca protectie sociala?

Sub aspect financiar, ma apuca rasul cand aud vorbindu-se de asa zise profituri din pix cand vorbim de un sistem de termoficare celebru in anii precedenti pentru ca a generat cea mai scumpa gigacalorie din lume si, implicit, cea mai subventionata. De unde? Din banii contribuabililor -bradeni (daca vorbim de sume defalcate din tva si impozit pe profit returnate in anii anteriori de guvern bugetului local) sau romani de oriunde.

Dragi bradeni, cu ce este dator cetateanul din Cluj, Sibiu, Iasi sau Slobozia sa contribuie la caldura voastra din fiecare iarna? Cu ce e dator sa mai plateasca salariile unor bradeni ramasi fara obiectul muncii pe timp de vara, asa cum opozitia din Consiliul Local de la Brad si-a exprimat dorinta? Solidaritatea nu inseamna prostie, cu atat mai putin nesimtire.

Sa ne intoarcem la cifre. Termica SA are creante fata de primarie si spital (calul de bataie si argumentul suprem al opozitiei de zilele acestea) de aproximativ 845.000 lei. E, probabil, creanta cea mai sigura a societatii de termoficare din acest moment, urmand, plauzibil, a fi platita pana la inceputul viitorului sezon rece.

Datoriile agentilor economici sunt de aproximativ 1.023.000 lei iar ale populatiei 1.084.000 lei. Cat de sigura e recuperarea acestei creante de peste 2.100.000 lei?Judecand dupa bolizii din oras, care nu mai incap in parcari, dupa performanta la shopping care a determinat gigantul Lidl sa experimenteze un nou model de magazin tocmai la Brad, as putea spune ca datoria e ca si platita. Judecand dupa nesimtitii (nu putini cu mijloace financiare si cu pretentii) restantieri de ani, ma indoiesc amarnic ca vom vedea recuperari suficiente, incat sistemul sa faca fata sezonului rece care urmeaza, povestea urmandu-si cursul trist dar, mai cu seama, rusinos.

Adaugati la toate aceastea subventia anuala de 5-6.000.000 lei si vedeti unde ajunge luxul caldurii la Brad.

Sa mai punem si cireasa pe tortul dezatrului – suportarea unor cheltuieli salariale degeaba, de 5-600.000 lei anual pe timp de vara?

Daca am vorbit de populismul ieftin al demersului opozitiei, cred ca e necesar sa ma refer si la lipsa de responsabilitate, impotenta si incompetenta unui primar, care a preluat o problema si a adancit-o, transformand-o in ceva fara rezolvare.

Dupa ce a ales solutia paguboasa a pacurii, care expune comunitatea tuturor fluctuatiilor si dezastrelor de pe piata internationala a petrolului, domnul primar a fost deosebit de bland cu raii platnici, in timp ce sume exorbitante au fost directionate politic spre firme de casa (apartament) pentru lucrarile de modernizare ale punctelor termice. Un dezastru trebuia sporit cu masuri de pe azi pe maine si cu rai platnici mangaiati pentru a fi buni votanti.

Ani de zile, domnul primar a incercat sa ne ia ochii cu diverse demersuri salvatoare, cu negocieri cu investitori ai unor centrale pe biomasa, ne-a povestit frumos despre conceptul de co-generare, despre cum va renaste mortul mort demult.

Niciodata nu a venit in fata bradenilor sa spuna un adevar simplu -toti investitorii au solicitat plata sau garantarea de catre primarie a pretului energiei termice ce urma a fi furnizata, cu alte cuvinte, primaria sa isi asume plata la timp catre producator si sa isi recupereze banii de la populatie si agentii economici -aia 2.100.000 lei datoria zilei de azi. Ce politician e dispus sa isi franga gatul incercand sa recupereze sumele acestea? Care ar fi pretul electoral a unor asemenea recuperari?

Concluzia este una singura: primarul a brodat electoral ani de zile pe tema termoficarii, a adancit si a creat un dezastru. La fel de populist si iresponsabil, opozitia USR, care se vrea alternativa la PSD si Florin Cazacu, brodeaza in continuare. Jocul merge in continuare bazat pe nesimtirea unor bradeni, persoane fizice sau ageti economici, care nu inteleg sa plateasca. Acesta este adevarul si nu trebuie sa ne temem de el atunci cand vrem sa abordam cu onestitate un astfel de subiect.

Orice problema tratata pervers se amplifica si naste alte probleme. In comunitatea Bradului a aparut o noua specie de cetatean -bradeanul subventionat de la bloc. Anual milioane de lei, bani din care s-ar putea face si drumul din Dealul Taului, si drumul de la Brad la Taratel, si drumurile din Mesteacan, si podul de pe strada Horea, merg pentru ca bradenii de la bloc sa se incalzeasca la un pret decent. Cum ramane cu bradenii de la case, in conditiile in care lemnul de foc inregistreaza anual recorduri de pret? Bradenii de la case nu platesc si ei impozite? De ce, din banii publici, unii sa primeasca pentru confort iar altii sa suporte acelasi standard din banii proprii?

Ultimul tren pentru sistemul de termoficare centralizat al Bradului va fi solutia centralei pe gaz metan, mai ales in conditiile in care, in cativa ani de acum incolo, legislatia europeana privind emisiile de gaze de sera ameninta cu desfiintarea solutiei centralelor individuale pe gaz. In aceste conditii, administratia publica locala are o fereastra de maxim 4-5 ani, in care sa gaseasca si sa infaptuiasca o solutie pentru un sistem de termoficare eficient. Altfel va fi un dezastru si pentru bradenii de la blocuri, pentru orice sansa de dezvoltare a orasului, pentru orice buget local decenii de acum incolo.

Vazand puterea, opozitia si mentalitatea de  rai platnici a unora, nu putini, raman pesimist. Pana la urma, si clasa politica de la Brad, cu multa gargara si putine solutii, e tot de bradeni votata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *