Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Măsuri pentru restricționarea urșilor în localitățile din Munții Apuseni

articol publicat în iunie 10, 2021

Deputatul de Alba, Radu Tuhuț, îl interpelează pe ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos, cu privire la măsurile luate de minister în privința restricționării urșilor în localitățile din Munții Apuseni.

„Lipsa unui recensământ constant al numărului de urşi care se regăsesc pe teritoriul naţional, precum şi lipsa monitorizării rutelor acestora prin zona montană ne pune în faţa unei creşteri a cazurilor în care aceştia ajung să pătrundă tot mai des în localităţile de la munte, în staţiuni şi cu precădere în apropierea traseelor montane şi turistice. Nu de puţine ori s-au raportat chiar evenimente tragice în urma acestor întâlniri între animale şi turişti sau locuitori.

Sunt tot mai dese şi apelurile către 112 care anunţă prezenţa urşilor în zone din judeţul Alba, au fost cazuri raportate la stâne, cu pagube însemnate, cazuri multiple pe valea Feneşului, chiar în urmă cu câteva zile iar în luna martie a fost semnalat un urs de talie foarte mare chiar la periferia oraşului Alba Iulia, atras probabil de mormanele de gunoaie lăsate pe străzi de administraţia condusă de noul primar de la USR, Gabriel Pleşa, iar de aici până la înregistrarea unui eveniment tragic este doar un pas. Şi la Alba Iulia trăiesc copii şi în Munţii Apuseni deasemenea şi vrem să se poată juca în curte fără frica faptului că în orice moment pot fi atacaţi de o fiară!

În acest sens, vă solicit să îmi transmiteţi care sunt măsurile pe care vă angajaţi să le luaţi pentru ţinerea la diastanţă faţă de localităţi a urşilor. Aţi bugetat implementarea soluţiei cu garduri electrificate în jurul localităţilor? Dacă da, vă rog să îmi transmiteţi ce sumă aţi alocat pentru această problemă şi dacă aveţi în vederea realizarea unui recensământ aplu asupra populaţiei de urşi, precum şi monitorizarea digitalizată l-a interpelat deputatul Tuhuț, pe ministrul Barna Tánczos.

3 thoughts on “Măsuri pentru restricționarea urșilor în localitățile din Munții Apuseni

  1. Schimbati legea. Dați drumul la vânătoare. Și așa este prea târziu. 20 de oameni uciși în ultimii doi ani.

  2. Iesiti din starea asta de letargie in care v-au cantonat iubitorii de animale, nu au nimic comun cu realitatea, aveti grija de oa
    meni in orimul rind

  3. Salvatore Biaggio spune:

    Hai sictir cu vanatoarea ! Ursii trebuie protejati ! Dati drumul la legea reimpadurarilor obligatorii si veti vedea ca in cinci ani ursii nu vor mai cobori in localitati ! Reimpadurirea, banditilor pentru ca lacomia voastra a adus la situatia actuala !

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *