Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Pe urmele lupilor în Apuseni: O tură de 4 zile pe Masivul Vlădeasa

articol publicat în iunie 11, 2021

Platforma LUPNOIR ne prezintă o aventură într-un zonă de poveste, de basm – Masivul Vlădeasa. Prin intermediul unei ture de 4 zile călătorul încearcă să ia urmele lupilor.

Masivul Vlădeasa este o grupă montană a Munților Apuseni. Acoperișul masivului este Vârful Vlădeasa, cu o altitudine de 1.836 m, al doilea după Vârful Curcubăta Mare din Munții Apuseni. Către nord se extind până la râul Crișul Repede. La sud sunt despărțiți de Munții Bihor de o limită formată de Crișul Pietros – Pârâul Boga – Șaua Cuciulat – Valea Răchițele. Spre vest limita către Munții Pădurea Craiului este Valea Iadei spre județul Bihor, iar spre est sunt mărginiți de culmile situate la est de Valea Săcuieului și Valea Hențului.

Accesul cel mai ușor este cu mașina. Astfel, dinspre est, de la Huedin se poate lua drumul asfaltat Huedin – Sâncrai – Călata – Răchițele. Dinspre nord, accesul se poate face pe văile Săcuieului, Drăganului și Iadului, iar dinspre vest, de la Beiuș spre Stâna de Vale. Pe Valea Iadului există zilnic o cursă de autobuz până la Motelul Leșu și înapoi. De la autogara Huedin, aproape în fiecare zi este câte o cursă spre Rogojel, de unde se poate ajunge pe jos la cabana Vlădeasa. Accesibilitatea cu trenul este limitată până la stațiile de cale ferată de pe valea Crișului Repede din nordul masivului, de unde se parcurg pe jos drumuri lungi, urmărind marcajele turistice. Stațiile cele mai apropiate de masiv sunt Valea Drăganului și Bologa.

sursă video: LUPNOIR

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *