Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Șură din Mogoș, Apuseni, acoperită după datina zonei, cu paie, cu lemn de brad sau de fag, prinse în cuie de lemn

sursă foto: Apuseni-Țara Moților, Viorica Cristea

articol publicat în iunie 12, 2021

O iubitoare a munților Apuseni a prezentat publica mai multe poze cu reabilitarea acoperișului unei șure din localitatea Mogoș. Șura a fost acoperită după datina zonei.

Tehnica realizării unor acoperişuri din paie nu este una simplă şi implică chiar unele riscuri, ţinând cont că se lucrează uneori la înălţimi de aproximativ 10 metri, fără nicio asigurare. Meşterul spune că e practic imposibil să pui schele la o construcţie care se îngustează către vârf, iar să te legi de ceva e iarăşi dificil, de vreme ce trebuie să te învârţi în jurul acoperişului, pentru a „călca” paiele şi a le fixa astfel cât mai bine.

Pentru ca un acoperiş moțesc să reziste intemperiilor, de la furtuni la iernile grele, cu multă zăpadă, panta lui trebuie să fie mai mare de 60 de grade, astfel încât apa să se scurgă rapid. Paiele trebuie tăiate cât mai lungi, de preferat manual, în perioade ale zilei care nu sunt foarte călduroase, dimineaţa sau chiar noaptea, astfel încât ele să nu fie uscate şi să nu se fărâmiţeze la tăiere. Structura de susţinere a acoperişului moțesc se face, în zona Munților Apuseni, din lemn de brad şi de fag folosindu-se cuie de lemn.

sursă foto: Apuseni-Țara Moților, Viorica Cristea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *