Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

5 milioane euro vin prin POR pentru modernizare urbană în Abrud

articol publicat în iunie 16, 2021

Prin Programul Operațional Regional 2014-2020, gestionat la nivel regional de ADR Centru, comunitățile mai mici din Regiunea Centru beneficiază de fonduri nerambursabile pentru lucrări socio-edilitare în valoare totală de peste 130 milioane euro, în cadrul a 37 de proiecte.

Unul dintre acestea, important pentru Țara Moților din județul Alba, este cel definit prin cererea de finanțare cu titlul ”Dezvoltarea integrată a orașului Abrud, prin realizarea unui centru recreativ în clădirea fostei Biserici Unitariene și reabilitarea infrastructurii urbane aferente din Piața Eroilor, Piața Cuza Vodă și str. Ion Buteanu”.

Acest proiect, în valoare totală de aproape 5 milioane euro, a fost semnat și prezentat public azi la sediul Agenției pentru Dezvoltare Regională CENTRU din Alba Iulia, în prezența președintelui Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, de către primarul din Abrud, Cristian-Alexandru Albu și directorul general ADR Centru, Simion Crețu.

„Orașul Abrud este unul dintre micile orașe ale Regiunii Centru, situat în inima Țării Moților din munții Apuseni, unde bugetul total al proiectelor europene depășește de peste 4 ori bugetul local. Vorbim de patru proiecte, a căror valoare totală este de aproape 44 milioane lei. Aici, în Abrud, moții pot vedea, prin proiecte europene, faptul că edilii se gândesc la nevoile lor și investesc în obiective importante pentru comunitate. Este vorba de reabilitarea ambulatoriului de la spital, de modernizarea Școlii generale și de realizarea unui centru de zi pentru vârstnici. Orașul Abrud, ca și zona montană a Apusenilor, a intrat în declin, în perioada anilor ’90, în special pe măsură ce industria extractivă și de prelucrare a metalelor neferoase a devenit mai puțin competitivă. Din fericire, în ultimii ani, administrațiile locale au încercat și – cu ajutorul fondurilor europene pot să și reușească – să-și schimbe soarta. Exemple pozitive sunt, pe lângă Abrud, la Zlatna, Baia de Arieș și, mai recent, chiar la Cîmpeni. Acest proiect vine să valorizeze zona centrală a orașului și noi susținem toate inițiativele publice puse în folosul cetățenilor, pentru a asigura o dezvoltare regională sustenabilă”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Cererea de finanțare se încadrează în Axa Prioritară 13 a Programului REGIO 2014-2020, unde se alătură celorlalte proiecte semnate sau în proces de precontractare la nivel regional pe această axă, prin care comunitățile mai mici din Regiunea Centru beneficiază de fonduri nerambursabile pentru lucrări socio-edilitare. La nivelul județului Alba, comunitățile din Blaj, Cugir, Ocna Mureș, Sebeș, Teiuș și Zlatna – la care s-a adăugat cu puțin timp în urmă orașul Cîmpeni, iar de acum și Abrud – vor beneficia astfel de investiții europene în valoare totală de peste 35 milioane euro. La nivelul Regiunii de Dezvoltare CENTRU sunt în precontractare și implementare, 37 proiecte în cadrul Axei Prioritare 13 a Programului REGIO, a căror valoare totală este de peste 471,3 milioane lei, adică mai mult de 132 milioane euro. Nouă dintre aceste proiecte sunt din județul Alba: la Blaj, Cîmpeni, Cugir, Ocna Mureș, Sebeș, Teiuș, Zlatna și, de acum, la Abrud. Valoarea totală a contractelor semnate pentru județul Alba este de peste 186 milioane lei, adică mai mult de 40 milioane euro.

”În urmă cu foarte puțin timp, am fost prezent tot aici, alături de primarul din Cîmpeni, pentru contractarea de investiții în domeniul social-edilitar asemănătoare, în alt oraș important pentru moți. Pentru bugetul orașului Abrud, fondurile europene permit dezvoltarea de proiecte care, altfel, nu ar fi putut fi realizate, iar Primăria și Consiliul local pot să-și direcționeze banii de care dispun în alte lucrări pentru comunitate. Noi, la Consiliul Județean Alba, rămânem consecvenți obiectivului de a stopa depopularea și susținem proiectele prin care crește calitatea vieții tuturor cetățenilor. Vrem să dovedim moților că suntem aproape de nevoile lor”, a declarat domnul Ion Dumitrel, Președintele CJ Alba.

În esență, proiectul este structurat pe doua componente, din care prima se referă la îmbunătățirea serviciilor sociale, educaționale, culturale și recreative, destinate locuitorilor orașului Abrud, dar și turiștilor care vizitează urbea. La această componentă se adaugă cea de-a doua, care se referă la îmbunătățirea spațiilor publice urbane. Pentru realizarea unui centru recreativ în clădirea fostei Biserici Unitariene se vor realiza lucrări la vechea construcție a acestei biserici și ea va fi pusă în funcțiune în scop recreativ. Pentru aceasta sunt necesare lucrări de consolidare, conservare, restaurare, sistematizări verticale, dotare și valorificare a ansamblului fostei biserici, în special în zona navei și la turnul estic. Complementar, proiectul propune componenta de reabilitarea infrastructurii urbane aferente din Piața Eroilor, Piața Cuza Vodă și strada Ion Buteanu. Aici, pe o suprafață urbană de peste 8400 mp, se vor realiza lucrări și amenajări specifice care vor reîntregi imaginea centrului istoric și vor oferi locuitorilor orașului Abrud spații publice de calitate care să pună în valoare totodată valorile materiale și imateriale din patrimoniul local.

”În orașul Abrud, acesta este cel de-al patrulea proiect contractat în cadrul Programului Regio 2014-2020 și pentru implementarea căruia vom beneficia de sprijinul ADR Centru. Avem în derulare investițiile de la Ambulatoriul Spitalului, unde bugetul alocat este de peste 10 milioane lei. Pe lângă acel proiect, mai avem proiectele de înființare a unui centru de zi pentru persoane vârstnice, corelat cu o unitate de îngrijire la domiciliu și un centru de preparare și distribuire a hranei pentru persoane cu risc de sărăcie, iar pe de altă parte avem modernizarea Școlii Generale. Aceste proiecte au o valoare cumulată de aproape 12 milioane lei. Proiectul de acum, prin care vom schimba aspectul zonei centrale a orașului are o valoare mai mare decât suma celorlalte trei proiecte pe care le implementăm. Noi vom cofinanța cu sume foarte mici aceste proiecte din domeniul social, 98% din cheltuielile eligibile fiind fonduri europene. Practic, prin proiectul de modernizare urbană ne-am propus să creștem calitatea serviciilor culturale și recreative, dar și să îmbunătățim aspectul și funcționalitatea spațiilor urbane. Astfel, vom realiza: îmbunătățirea infrastructurii rutiere si creșterea accesibilității în zona centrală, modernizarea și extinderea infrastructurii tehnico-edilitare, dezvoltarea infrastructurii turistice, valorificarea potențialului natural și cultural local, promovând zona Abrud în scop turistic. De asemenea, vom acorda sprijin pentru diversificarea activităților culturale locale, vom conserva, vom proteja și vom restaura patrimoniul cultural local, urmând să înfrumusețăm aspectul urban, concomitent cu îmbunătățirea condițiilor de mediu și cu creșterea eficienței serviciilor publice”, a declarat primarul orașului Abrud, Cristian-Alexandru Albu.

Cererea de finanțare care include transformarea unei foste Biserici în centru cultural-recreativ și modernizarea spațiului urban din Abrud are o valoare totală de 22.892.522,17 lei, respectiv mai mult de 4,9 milioane euro, din care fondurile nerambursabile sunt în valoare de peste 4,73 milioane euro. Finanțarea este acordată prin Prioritatea de investiții 13.1, dedicată sprijinirii regenerării orașelor mici și mijlocii, pentru îmbunătățirea calității vieții populației, cu resurse alocate de Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul REGIO 2014-2020. Edilii din Abrud au estimat că mai mult de 20.000 persoane vor beneficia anual de această investiție, începând cu luna decembrie 2023, când lucrările vor fi încheiate.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *