Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

(OPINIE) Voicu Ienci: Adio PNL?

articol publicat în septembrie 25, 2021

A inceput cu luari de cuvant tari si acte de fronda din partea unor liberali de ii, ca Alin Tise -presedintele Consiliului Judetean Cluj sau Rares Bogdan. Raportate la timpul si contextul respectiv, astfel de sarje direct la presedintele PNL Ludovic Orban, se puteau numi acte barbatesti, de curaj, mai ales in situatia in care identitatea unui contracandidat la sefia partidului era neclara, constituirea unei opozitii substantiale inca incerta.

Pas cu pas, alternativa in PNL a fost construita cu discret, dar larg sprijin prezidential, au aparut alte voci si un candidat, in persoana primului ministru Cîțu. Nimic rau pana aici, pana la urma lupta interna e motorul evolutiei fiecarui partid, dar …

Discursul opozitiei din PNL a devenit tot mai categoric, neechivoc, ultimativ si violent, propagat de personaje precum Robert Sighiartau, Alina Gorghiu, Florin Roman sau Rares Bogdan intr-o telenovela cu multe si colorate episoade. Nimic semnificativ, am putea spune, in fond, personajele enumerate fiind cunoscute pentru un stil mai insolit si colorat de exprimare politica, si totusi, pe masura ce evenimentele s-au derulat, astfel de exprimari au devenit tot mai in vazul lumii.

Autorii lor se arata din ce in ce mai putin preocupati de disciplina de partid, de unitatea si solidaritatea interna. In acelasi timp, dupa cavaleria usoara, o parte semnificativa din cavaleria grea a inceput sa ia cuvantul in aceeasi maniera, cel putin distructiva.

Greii partidului, precum Ilie Bolojan sau Gheorghe Falca au preferat sa ramana cel putin moderati, daca nu enigmatici, in declaratii. Altii, precum Gheorghe Flutur sau Emil Boc, au transat public propriile optiuni si ale fractiunilor pe care le reprezinta.

Totusi, ultima declaratie a primarului Clujului mi se pare stupefianta, el afirmand nici mai mult, nici mai putin, ca Orban „nu mai poate reprezenta viitorul pentru PNL. Din punct de vedere politic, benzina domniei sale se apropie de sfarsit”.

Venind din partea celui mai titrat primar, al celui mai dinamic si laudat municipiu, o astfel de afirmatie grava si directa lasa niste semne de intrebare foarte mari, mai ales daca o corelam cu laudele aproape gratuite si mieroase, rar intalnite in discursul lui Boc, adresate presedintelui Johannis -pana mai ieri „premierul de la Grivco” pentru actualul lui adulator.

Sa fie deja cartile jucate, chiar inainte ca alegerile la nivel de organizatii de comune si orase sa se fi incheiat? Ar fi grav pentru asazisa democratie si dezbatere interna clamata traditional de liberali?

Sa declare PNL mort ca vehicul politic, in ipoteza nedorita de Boc, a inscaunarii lui Orban pentru un nou mandat de presedinte? Intr-o asemenea eventualitate, declaratia de fata devine anunt al scindarii partidului si al plecarii aripii Cîțu-Johannis.

Mai mult, Ilie Bolojan declara zilele trecute ca orice amestec prezidential in competitia interna din partid nu e deloc binevenit.

Cu niste ani in urma, un presedinte de tara, din dragoste pentru o bomba blonda si sexoasa, isi lua adio de la partidul care il facuse presedinte. Acum, cand vremurile s-au mai schimbat iar dragostea intre doi e chiar la moda si foarte corecta politic, de ce nu am avea „Adio PNL?”.

Despre Voicu Ienci

Absolvent al Facultatii de Drept -Universitatea Babes-Bolyai (2000) si al Certificatului Profesional in Management -The Open University (U.K. 2013), Voicu Ienci este antreprenor si pasionat de istorie si politica.

Ideologic, este profund atasat conservatorismului clasic si un apropiat al viziunilor crestine pro-viata si pro-familie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *