Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Acuzații grave la adresa conducerii Unității de Asistență Medico-Sociala Baia De Criș! Cum răspunde instituția?

articol publicat în iunie 24, 2021

Două petiții au ajuns pe masa conducerii Consiliului Județean Hunedoara, în petiții fiind lansate acuzații grave la adresa conducerii Unității de Asistență Medico-Sociala Baia De Criș.

Apuseni Info a preluat subiectul și a solicitat un punct de vedere în scris și instituției vizată de acuzații, în baza principiului „audiatur et altera pars”. Directoarea instituției a răspuns solicitării noastre prin urmare vă redăm și petițiile și răspunsul oficial al instituției.

Unitatea de Asistenta Medico-Sociala Baia De Criș este o instituție publică de interes județean cu personalitate juridică aflată în subordinea Consiliului Județean Hunedoara având ca obiect de activitate asigurarea la nivel județean a aplicării politicilor și strategiilor de asistență medico-socială, prin acordarea de servicii de îngrijire, servicii medicale, precum și servicii sociale persoanelor vârstnice cu nevoi medico-sociale din județul Hunedoara.

Petiția cetățeanului nemulțumit. Ce acuzații aduce conducerii instituției?

 1. Buletinele, carnetele de sănătate și restul actelor medicale sunt la conducere. Așa este normal.
 2. Medicul care îi are în supraveghere îi tratează superficial, nu îi ascultă. Domnu doctor trebui să se mai pună în temă cu noile tratamente. Și asistenta socială la câți bani ia de pe ei ar trebui să le facă alte condiții. 800 lei plus 1900 lei ajutor handicap ori 48 persoane lunar e o sumă.
 3. Persoanele internate acolo nu sunt tratate Ia fel.( îngrijire, mâncare etc)
 4. Persoanele internate acolo dacă vb nu prea pot vb fiindcă personalul de acolo stă în preajma lor să nu se scape de ce se întâmplă acolo. ( să ajungă mai sus)
 5. Persoanele care se află sub îngrijire nu le este permis să iasă din incintă cu pretextul că ieși dar nu mai intri că vii cu COVID. Dar mă întreb, personalul respectiv i-a infectat de doua ori și au fost obligați să stea în carantină.
 6. Daca asistentele sunt întrebate de ce trebuie sa iau pastila asta ptr ce este răspuns nu e treaba ta. (dar a cui este treaba? Nu eu sunt persoana în cauza si trebui sa stiu ce iau?)
 7. De ce unele persoane care au pensie mai mare plătesc la fel ca și cele care au pensie mica.
 8. Cum este posibil după ce plătesc taxa pentru îngrijire tu eşti iei de vie care persoana 1900 lei. Adică fiecare persoana e bagată la handicap și ei iau banii aștia. Păi atunci nu îți mai plătesc taxa.
 9. Fiecare inspecţie efectuată asupra lor a fost anunțată, ne gasindu-se nimic în neregulă.
 10. Pacienţii nu mai suportă tratamentul respectivului personal parcă sunt la temniță. Bani se iau (nu sunt îmbunătățiri)

La prima petiție, răspunsul Unității de Asistenta Medico-Socială Baia De Criș este următorul:

 1. Cărţile de identitate, buletinele , cârdurile de sănătate si fisele medicale ale benficiarilor sunt deţinute în cabinetul asistentului social respectiv în cabinetul asistentelor deoarece au existat situaţii de sănătate şi/sau de reprezentare socială în care unii beneficiari au rătăcit aceste documente si ne aflam în situaţia de a nu putea elibera medicamentaţia prescrisă şi/sau de a îndeplini responsabilităţile de reprezentare socială/ medicala. Menţionăm însă că la cererea deţinătorului şi/sau a aparţinătorului pentru motive personale, aceste documente sunt disponibile, nu a existat niciun caz în care acestea să nu fie transmise direct. Beneficiarii unitatii sunt persoane cu diferite boli printre care si dementa. Unii beneficiari deţin documentele personale asupra lor atata timp cat pot avea grija de ele.
 2. Medicii unitatii isi desfasoara activitatea conform fisei postului. Contribuţia beneficiarului în UAMS Baia de Criş este 800 RON pentru fiecare beneficiar. Asistentul social nu reţine nicio altă sumă, nicio indemnizaţie de handicap sau altă prestaţie* a niciunuia dintre beneficiari. Contributia beneficiarului sau a aparţinătorului în valoare de 800 RON este completată din bugetul Consilului Judeţului Hunedoara.
 3. Există câteva servicii în cadrul UAMS care sunt generale şi câteva specifice. Din punct de vedere al celor generale menţionăm că nu există măsură diferită (hrană/asistenţă medicală, acces la spaţii, etc). Pe de altă parte, fiecare beneficiar este unic şi fiecare dintre aceştia primesc servicii recuperatorii de exemplu în funcţie de grila de evaluare socio-medicală. Nu toţi beneficiarii primesc serviciii de kinetoterapie deoarece din punct de vedere medical nu pentru toţi beneficiarii acest serviciu este benefic.
 4. Au existat frecvente contacte între persoanele întremate şi aparţinători nemediate de personalul UAMS. Din păcate perioada pandemică a limitat vizitele în interiorul centrului însă asigurăm că personalul este deschis la orice fel de reclamaţie din partea beneficiarilor către personalul de îngrijire şi orice astfel de reclamaţie va fi investigată cu seriozitate de către conducerea unitatii.
 5. Regulile cu privire la părăsirea incintei în perioada pandemică s-au realizat ^conform ordonanţelor în vigoare şi în condiţiile impuse autorităţilor sanitare (DSP) tuturor centrelor rezidenţiale şi instituţiilor de sănătate.Aşa cum se ştie, şi într-un spital este interzisă vizitarea bolnavilor.
 6. Medicamentatia bolnavilor se prescrie de către medicii unitatii si se administreaza beneficiarilor de către asistentele medicale conform foilor de observaţii.
 7. Cuantumul contribuţiei este aprobat prin Hotararea nr. 313/ 2019 si anexa la hotarare-Procedura de stabilire si încasare, de către Consiliul Judeţean Hunedoara in suma de 800 RON. Cuantumul contribuţiei lunare este mentionat si in contractul de servicii sociale si medicale semnat de către beneficiar/ apartinator si unitate.
 8. Nu a existat un caz în care unei persoane să i se perceapă altă taxă decât cea de 800 RON. Vă aducem la cunoştinţă că dacă este îngrijită la un centru public rezidenţial, o persoană indemnizată cu handicap atunci el îşi pierde această indemnizaţie deoarece se consideră dublă finanţare ( conform Legii 448/06.12.2006 ari. 43, al (4), litera b). Astfel o persoană poate avea fie indemnizaţie de handicap, fie să fie tratată într-un centru public.
 9. Unitatea de Asistenta Medico Sociala este un centru care are responsabilitate faţă de instituţiile de control şi se supune tuturor reglementărilor în vigoare cu privire la controalele din partea autorităţilor.
 10. Nu au existat sesizări din partea beneficiarilor către conducerea UAMS cu privire la condiţiile de locuire. Bugetul UAMS este limitat şi cheltuielile nu se realizează doar din perspectiva infrastructurii dar, de asemenea există costuri frecvente (de personal, aprovizionare, taxe şi utilităţi, etc. ) . Lucrăm însă să îmbunătăţim în mod constant calitatea mediului ambiental.

În a doua petiție, cetățeanul nemulțumi mai reclamă:

 • În aceasta unitate este un domn pe nume N. l. Omul umblă ca titirezul plus este recalcitrant cu alți colegi. Majoritatea stau la pat el nu plus sta singur în cameră. Au cerut și alte persoane de acolo camera cu un singur pat răspunsul doamnei director a fost ca el se poate misca in caz de incendiu voi nu puteti. Doamna director mananca din banii celor ce avem persoane internate acolo. Doamna director il cam favorizcaza pe acest domn…
 • La salonul nr 1 este o doamna cu probleme psihice. Doamnele infirmiere intre orele 14.00 -16:00 p.m. o inchid pentru ca merg si se relaxeaza. Cum e posibil sa ti un om incuiat? Totuşi e un om. De aia sunt plătite ca sa aiba grija de dansa. Daca ii se face rau in cele 2 ore..? Doamna psiholog își ia doar banii in loc sa petreaca timp cu persoanele bolnave din acest centru social.
 • Doamnle asistene si infirmiere nu își fac prezenta intre orele 10 A.M-12:30 P.M si intre orele 14:00-16:OO P.M. între orele 20:00 P.M. si 4:00 A.M. pana ce vin sa schimbe pacienta nu isi mai fac prezenta. Daca intre aceste ore se întampla ceva cu o persoana?

La a doua petiție, răspunsul Unității de Asistenta Medico-Socială Baia De Criș este următorul:

 1. Alocarea saloanelor se face în funcţie de mobilitatea beneficiarului, sex şi grad de dependenţă. Nu există persoane favorizate, încurajăm mobilitatea tuturor beneficiarilor în unitate ca si condiţiei de îmbunătăţire a calitătii vieţii. Unitatea este structurata cu saloane de la un pat pana la 5 paturi din care doar sase saloane sunt cu un singur pat. Menţionez ca in urma controalelor pe linie ISU avem ca masura de a nu interna persoane imobilizate sau cu probleme locomotorii la etajul si subsolul clădirii.
 2. Referitor la acest punct menţionam ca saloanele nu sunt incuiate ,pentru liberul acces al beneficiarilor in interiorul si exteriorul secţiei. In ceea ce priveşte serviciul de consiliere psihologica, acesta se face in baza unui contract încheiat cu un psiholog si a rapoartelor lunare de activitate a acestuia.
 3. Personalul de îngrijire isi desfasoara activitatea conform fisei postului.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *