Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Cum se ajunge la Târgul de Fete de pe Muntele Găina din Hălmagiu, județul Arad?

articol publicat în iunie 26, 2021

Începând cu anul 1861, de la prima sa atestare documentară, Târgul de Fete de pe Muntele Găina, este organizat în fiecare an în cea mai apropiată duminică de 20 iulie, de ziua Sfântului Ilie, pe platoul situat la limita judeţelor Alba, Arad şi Hunedoara, din apropierea Vârfului Găina.

Cum se ajunge la Târgul de Fete de pe Muntele Găina din Hălmagiu, județul Arad (Serviciul Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Arad a descris acest traseu)?

Traseul Turistic

 • Gara Hălmagiu – Hălmăgel – Culmea Găinii – Muntele Găina
 • Masivul montan: Munții Bihor (Muntele Găina)
 • Marcaj: Bandă albastră
 • Lungime: cca. 22,9 km
 • Timp de mers: cca. 7 h
 • Diferența de nivel: urcare: cca. 1370 m, coborâre: cca. 0 m
 • Grad de dificultate: Mare, necesită o foarte bună pregătire fizică, efort continuu și intens
 • Sezonalitate: Tot timpul anului
 • Nivel de echipare necesar: Echipament de drumeţie de complexitate medie (încălțăminte sport, bocanci sau ghete cu talpă aderentă, pelerină de ploaie, rucsac, telefon mobil, rezerve de hrană și apă)
 • Posibilități de recreere: Drumeție, ciclism montan
 • Obiective pe traseu: Vârful Găina, Monumentul ”Avram Iancu” (Muntele Găina Cruce)
 • Acces în zonă: Din Arad până la Ineu pe DJ709, spre Vârfurile pe DN79A și până la Hălmagiu pe E79/DN76 cca. 135 km

Descrierea detaliată a traseului: Traseul turistic Gara Hălmagiu – Hălmăgel – Culmea Găinii – Muntele Găina Cruce (marcaj bandă albastră), cu o lungime de circa 22,9 km, pornește din gara CFR Hălmagiu, de lângă drumul E79/DN76 și continuă pe acesta circa 3,1 km spre centrul localității Hălmagiu, până la intersecția cu drumul DJ792F spre Hălmăgel.

Din intersecția DJ792F cu E79/DN76, unde este instalat un panou informativ cu harta zonei, traseul continuă până în centrul localității Hălmăgel. Mai departe, spre Muntele Găina, accesul se poate realiza cu mijloace auto (de teren) sau cu bicicletele pe drumul de pe Valea Luncșoara prin localitățile Luncșoara și Lucăcești, până în creasta principală a Munților Bihor-Găina unde, după circa 18,4 km, este intersectat traseul turistic Muntele Găina Cruce – Vârful Bihor (marcaj bandă roșie). De la intersecția traseului de creastă, până pe Muntele Găina Cruce, pe drum mai sunt de parcurs încă circa 6.7 km.

Din centrul localității Hălmăgel, pt. cei ce doresc să parcurgă pe jos traseul pană pe Muntele Găina, se urmează în continuare marcajul turistic bandă albastră, care traversează podul peste Valea Luncșoara. Din acest punct traseul continuă pe drumul paralel cu Valea Hălmăgel (Găinii), spre satul Sârbi, pe care, după cca. 1,1 km, îl părăsește la dreapta urcând pe un drum pietruit. Traseul urmează drumul pe lângă câteva gospodării, după care cotește la stânga, trece pe lângă un bazin de apă și continuă linia crestei pe Dealul Hălmăgelului spre Vârful Ilicești (altitudine 731 m). Mai departe traseul urmează drumul de pe Culmea Găinii, la granița județelor Arad și Hunedoara, străbătând o succesiune de zone împădurite și poieni.

În apropierea Vârfului Găina (altitudine 1486 m), la ieșirea din pădure traseul traversează o poiană, străbate o zonă cu jnepeniș, ocolind vârful pe un drum de exploatare forestieră, prin partea sa stânga, până la ieșirea în golul alpin, unde intersectează poteca cu marcaj turistic punct cu cercuri duble de culoare albă şi roşie (traseu dus-intors), ce urcă până pe Vârful Găina (altitudine 1486 m), situat la circa 400 m distanță.

Din intersecția spre Vârful Găina traseul marcat cu bandă albastră continuă mai departe pe curbă de nivel până intersectează traseul turistic Muntele Găina Cruce – Vârful Bihor (marcaj bandă roșie), cu care continuă în paralel încă circa 1,3 km prin platoul deschis, unde, în fiecare an la sfârșitul lunii iulie, se desfășoară „Târgul de Fete de pe Muntele Găina”.

Ambele trasee ajung până la Monumentul lui ”Avram Iancu” de pe Muntele Găina Cruce, lângă releele de telecomunicații, unde este instalat și un panou de informati cu harta zonei.

Din acest punct traseul turistic Gara Hălmagiu – Hălmăgel – Culmea Găinii – Muntele Găina (marcaj bandă albastră) poate fi parcurs înapoi spre Hălmagiu sau se poate continua pe traseul turistic Muntele Găina Cruce – Vârful Bihor (marcaj bandă roșie) cu lungime de circa 16,4 km. Pt.  coborâre traseul este recomandat și amatorilor de ciclism montan.

ATENȚIONARE! Din cauza condițiilor meteo sau a exploatărilor forestiere, unele trasee sau porțiuni din traseele turistice pot deveni impracticabile pentru parcurgerea acestora, în special cu bicicletele.

Serviciul Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Arad a descris acest traseu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *