Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

INTERVIU cu Stela Babău, consilier local în Beiuș, despre proiectele Beiușului, turism, tineri și tradițiile Țării Beiușului

Stela Babău este o beiușancă care iubește Țara Beiușului, cu tradițiile acestei zone superbe, cu oamenii harnici din zonă și obiceiurile lor, cu tinerii care fac cinste zonei și Bihorului în general. De mulți ani este implicată și în administrația publică, în politică, fiind în trecut consilier județean, în prezent consilier local și liderul doamnelor social-democrate din Bihor.

Doamna Stela Babău a acceptat să răspundă la un interviu pentru Apuseni Info, despre proiectele Beiușului, turism, tineri și tradițiile Țării Beiușului.

Apuseni Info: Municipiul Beiuș este o poartă de intrare dinspre Crișana spre Munții Apuseni, așezat într-o zonă superbă cu un potențial economic și turistic uriaș. În ultimii ani, municipiul s-a dezvoltat dar poate nu suficient, mai ales în contextul oportunităților oferite de fondurile europene și guvernamentale. Se putea face mai mult în Beiuș și dacă da, ce anume?

Stela Babău: „Desigur că se puteau face mai multe și trebuia să se facă mai mult pentru beiușeni! Deschiderea Primăriei către cetățeni era primul lucru esențial în opinia mea. Dacă se realiza, s-ar fi văzut și unde suferă Beiușul mai mult dar și unde sunt cele mai mari oportunități. De acolo s-ar fi putut trage concluzii legate de necesitățile stringente în ceea ce privește atragerea de fonduri europene. Apoi, abia apoi, corelat cu ceea ce ar fi trebuit să fie viziunea de dezvoltare a administrației locale, ar fi trebuit începută munca la dosarele de finanțare. Eu am coordonat mai mulți ani astfel de proiecte și știu că nu e ușor. Nu spun că e ușor. Dar asta consider eu că trebuia făcut în primul rând. Închipuiți-vă unde eram azi, ca și comunitate, dacă s-ar fi acționat astfel la Beiuș”.

Apuseni Info: Care sunt proiectele majore, pe termen lung, nu doar pentru un mandat, pe care PSD Beiuș și Stela Babău le propun celor din Țara Beiușului.

Stela Babău: „Ele sunt clare pentru mine și echipa PSD Beiuș și se referă la: orientarea aparatului administrativ către cetățeni, atragerea de fonduri europene, dialog real în și cu toate cartierele municipiului, curățenie, modernizarea infrastructurii DAR cu consultări reale… Desigur, mai avem multe idei și o parte dintre ele au fost deja prezentate beiușenilor și dezbătute cu ei. Din opoziție încercăm să susținem ceea ce face sens și e de bun simț și să sancționăm derapajele sau incompetența care, din păcate, se manifestă prea des”.

Apuseni Info: Sunteți un om politic preocupat să se adreseze și doamnelor, tinerilor. Ce măsuri considerați că trebuie luate de Guvern și de administrația județeană din Bihor, în Țara Beiușului, pentru a crea premisele rămânerii tinerilor în zonă, exodul spre Oradea, Timișoara, Cluj-Napoca, alte centre universitare sau Occident fiind evident?

Stela Babău: „Un bun exemplu ar fi fost să vedem mai multe femei în Guvern. Ar fi fost un semnal de modernitate și de – cum le place să spună, valori europene. Dar au venit cu o singură femeie, iar apoi, dintr-o întâmplare, cu doctorul Mihăilă. Așa că nu pot spune altceva și o spun cu toată convingerea, că nici un discurs, nici un program guvernamental, nimic din ce se face doar ca să fie bifat nu va avea efect asupra tinerelor femei și a tinerilor în general până când cei care le propun nu vin cu puterea exemplului. Altfel, rămân doar vorbe de care tinerii s-au săturat.

Și mai este ceva, care ne privește cred eu pe toți: o societate nu are cum să funcționeze pe deplin dacă ambele genuri nu sunt egal reprezentate și promovate. Eu nu spun să ți se pună funcții pe tavă pentru că ești femeie sau pentru că ești tânăr, DAR cred că e important și să nu ți se închidă uși pentru că ești femeie sau pentru că ești tânăr.

Beiușul are nevoie de un parc industrial pentru a se crea locuri de muncă pentru tineri.

De asemenea Beiușul are nevoie și de un spital de recuperare, spitalul municipal din Beiuș asigură asistență medicală pentru 100.000 pacienți din zona Beiușului.

Beiușul beneficiază de cea mai importantă sursă de incălzire, apa geotermală, este orașul cu cea mai ieftină gigacalorie din țară, acestă oportunitate ar veni în sprijinul acestor investiții și totodată în sprijinul  cetatenilor.

Actuala conducere trebuie să vină în sprijinul cetățeanului  prin crearea de locuri de  muncă și crearea de noi servicii care să satisfacă nevoile tinerilor (creșe, grădinițe, locuri de joacă primitoare,etc.)”.

Apuseni Info: Victoria lui Ilie Bolojan la Consiliul Județean Bihor pare că a mișcat unele investiții și în zona Beiușului. Știm că sunteți membră al unui partid de opoziție la nivel local, însă cum comentați faptul că în 2021 s-a dat undă verde atât pentru centura Beiușului, cât și pentru un parc industrial în zonă?

Stela Babău: „Eu mă bucur de orice progres care se realizează în și pentru Beiuș. Să fie clar. Așa cum m-am bucurat și am sprijinit și am participat direct, ca și consilier județean sau director, de tot ce s-a realizat bun pentru Beiuș în mandatul anterior.

În același timp, ce reproșez eu liderilor peneliști este ipocrizia. Nu e normal, nu e corect ca atunci când ești în opoziție, așa cum au făcut ei, să blochezi proiecte majore, inclusiv la Beiuș, doar pentru că au fost demarate de alții și la fel, nu e deloc bine ca odată ajuns la putere să te lauzi cu proiecte pe care din opoziție le-ai criticat.

Proiectele despre care se vorbește că ar fi demarate de către actuala conducere sunt de fapt povesti, autogara s-a transformat în stație de transfer, drumul Apusenilor era în lucru din mandatul vechii conduceri, de la Beiuș la Stana de Vale se circulă pe asfalt pus de anul trecut când la conducerea Consiliului Judetean era și PSD, iar centura este  încă o poveste mai mică decât ce trebuia să se facă . In loc de o centură care să ocolească Beiușul, Vașcăul și tot ce este intre ele, se face doar o centura pentru Beiuș Proiectul cu deșeurile a fost implementat în mandatul vechii conduceri. Drumurile județene au fost realizate tot în mandatul vechii conduceri. Pană la această dată alte proiecte importante nu sunt în curs de implementare în zona Beiuș”.

Apuseni Info: Ce propuneri de dezvoltare a turismului în zona Țării Beiușului aveți, având în vedere peisajele spectaculoase din toată zona, bogăția de trasee minunate, localități de deal și de munte cu un potențial turistic uriaș dar și cu un potențial cultural și de patrimoniu deosebit?

Stela Babău: „În acest moment, aceste proiecte trebuie generate de politicienii aflați la putere și pe plan local și pe plan județean. Din opoziție, vom susține tot ce este de bun simț și folositor Beiușului. În campania electorală am prezentat mai multe idei clare în ceea ce privește turismul și vom mai reveni asupra lor. Dar, în acest moment, este vremea ca partidele care ne conduc să ne arate ce idei au și ce sunt în stare, dacă sunt în stare, să aplice”.

Apuseni Info: Înainte de a fi un om politic, sunteți în primul rând o persoană atentă la tot ce este frumos și tradițional în Țara Beiușului. Dacă ați fi gazda unor invitați, cum ați prezenta Beiușul și Țara Beiușului, tradițional și cultural? Ce produse tradiționale le-ați recomanda?

Stela Babău: „In calitate de gazdă în primul rând aș prezenta costumul popular specific zonei Beiușului și obiectele decorative ce completează costumul popular cum ar fi cojocul binsenesc, etc.

Folclorul și obiceiurile legate de evenimentele importante din viața cetațenilor cum ar fi: căsatoria, nașterea, ritualul înmormântării. Obiceiul încondeierii oualelor de Paști la Dragoteni, Remetea

In țara Beiușului putem descoperi frumusețile zonei cum ar fi:

  • cea mai veche vioară cu goarnă,
  • cea mai veche moară de apă funcțională la Roșia,
  • cea mai veche biserică de lemn la Totoreni,
  • Cetatile Ponorului,
  • Stana de Vale,
  • Peștera cu cristale din  Mina Farcu Rosia, Peștera Meziad Remetea, Pestera Ursilor Chișcau, Pietroasa.

De asemenea nu mi-ar scăpa să vorbesc despre școala românească din Beiuș care a contribuit la formarea și afirmarea în viața social -culturală și politică a țării a mari si importante personalități printre care a doi mitropoliți ai Transilvaniei, 12 membrii ai academiei Romane.

Performanțele elevilor din Beiuș și promovarea Beiușului de către ei atât pe plan național cât și internațional este un subiect drag  mie, subiect pe care îl abordez cu multă plăcere ori de câte ori am ocazia”.

Apuseni Info: Dacă ar fi să enumerați trei-patru principii în care credeți cu tărie, care ar fi acelea și de ce?

Stela Babău: „Și în relațiile profesionale și în relațiile personale, umane, eu cred în transparență. Fără transparență nu poți avea relații corecte cu oamenii și, deci, nu poți obține rezultate de durată. Mereu e ceva nespus, mereu o frustrare. Ori, eu nu funcționez așa. Dacă am ceva de spus, cred că trebuie să o spun. Tot legat de asta, cred în dezbatere. Nu cred în idei aprobate doar pentru că vin de la cineva. Și asta include și ideile mele, clar. De aceea cred în dezbatere și, să recunoaștem, fără dezbatere nu avem nici democrație și nici libertate. 

Deasemenea, cinstea, demnitatea, răbdarea și evoluția sunt principii în care cred și care și-au dovedit valoarea de-a lungul timpului în cariera mea, atât politică cât si profesională.

Consider că  respectând aceste principii poți obține  succes pe termen lung”

1 thought on “INTERVIU cu Stela Babău, consilier local în Beiuș, despre proiectele Beiușului, turism, tineri și tradițiile Țării Beiușului

  1. multa teorie si zero fapte, specific sudistilor, viniturilor !!! Sa demonstrez : daca mergeti la sudisti ei asa se comporta, pentru ca ei au stat mult prea mult sub dominatie turceasca, unde, la turci, asta e principala … smecheria, tzatza tzatza tzatza, papagalul sa fie pe primul plan, etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole recente

EnglishHungarianRomanian