Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

(OPINIE) Voicu Ienci: Inainte de a fi mare, Romania trebuie sa fie o curtezana

articol publicat în septembrie 25, 2021

Curtezanele sunt un soi de doamne destepte, care stiu ce sa faca folosindu-si atuurile frumusetii, dar si nesimtirea si tupeul. Se vand, dar se vand scump, spre deosebire de curvele proaste, care se vand ieftin sau pe nimic.
In istoria universala, nu de putine ori, curtezanele au ajuns mari folosind aceasta reteta binecunoscuta. Nu de putine ori, state intregi s-au comportat asemeni lor, atragandu-si castiguri si avantaje consemnate in epopei nationale.

In istoria Romaniei, singurul act cu adevarat de nesimtire, cu repercursiuni istorice benefice il reprezinta razboiul din 1913. Romania a invadat un teritoriu ce nu ii apartinuse niciodata in istorie, pur si simplu pentru ca putea si voia, pentru ca bulgarii aia erau prea slabi si piperniciti, prea amenintati si sugrumati pe alte fronturi ca sa mai poata avea o reactie. Nu a existat vreo batalie dramatica, ci doar un mars si o ocupatie, urmata de o pace dictata la Bucuresti asa cum am vrut noi, pur si simplu pentru ca ne-am permis sa punem cutitul la beregata altui stat. Marile puteri au dat din umeri si au tacut, avand nevoie de un jandarm in Balcanii mult prea dezorganizati la ultima suflare a Imperiului Otoman. A vrut Romania sa fie in rolul asta? Pai sa fie Romania si sa faca ce vrea ea, in dauna oricaror principii de drept international, ca alt jandarm nu avem.

1 decembrie 1918? Nici dracu nu ar fi bagat in seama toata povestea cu adunarea nationala a romanilor de la Alba Iulia, daca armata romana nu trebuia sa treaca prin Ardeal, sa pacifice Ungaria si sa anuleze republica bolsevica, ce se aciuiase la Budapesta si ameninta, prin exportul de revolutie, ordinea planuita de Statele Unite, Anglia si Franta pentru centrul Europei.

De data asta nu am mai fost nesimtiti, dimpotriva, ne-am comportat disciplinat, la cheremul unei Frante, ce ne trimisese un general cu multe statui pe la noi (apropo, am intrebat cativa francezi din zilele noastre si nici dracu nu a auzit de el la lectiile de istorie), care spunea despre Romania ca este cea mai buna colonie a lor. Poftim cultura si fraternitate.

La Trianon nu noi am fost rasplatiti, ci Ungaria pedepsita. Desi la tratativele din perioada neutralitatii ni se promisese granita pe Tisa, chiar cu Ungaria ocupata la ordin, ni s-a dat peste nas cu pacea de la Bucuresti cu Puterile Centrale si ne-am trezit ca ne retragem asa frumos si ascultator pe aliniamentul Oradea-Arad (cat pe ce sa il pierdem si pe ala).

Da, la 1918-1921, Romania a stat din nou capra disciplinata si a pierdut, in loc sa castige mai mult, fata de promisiunile Angliei si Frantei la intrarea in Razboi. Asta in conditiile in care aveam singura forta armata viabila pe un areal cat vreo 5-6 state actuale.

Nu s-a uscat bine cerneala pe tratat la Trianon, ca ungurii se regrupau in jurul lui Miklos Horty si reincepeau comportamentul de amanta agresiva, cu un ochi pe Anglia si Statele Unite, cu altul pe Germania lui Hitler, zambindu-i languros si provocator, ca o invitatie la sex pe bani …sau pe Transilvania de Nord, in urma dictatului de la Viena -23 august 1940.

Noi am stat la promisiunile Angliei si Frantei, multumindu-ne apoi sa sorbim supa calda si dureroasa oferita de Germania ultimativa si nepasatoare. Mai apoi am martirizat un general cam incompetent, cu porniri psihopate si megalomane, care, oricum, nu stia ce sa mai salveze din nimic de salvat. L-am facut maresal si conducator al statului, apoi l-am vandut pe nimic, intr-o capitulare rusinoasa, devenita timp de jumatate de secol sarbatoare nationala.

Stiti de ce am avut parte de toate porcariile astea cu aer de destin implacabil? Pentru ca am stat capra cand nu era cazul, pentru ca nu am indraznit sa ridicam capul si ne-am gudurat pe langa oricine a avut minima inspiratie sa nu ne traga un sut in bot.

La fel ca atunci facem si acum.

Sandramaua europeana scartaie din incheieturi, in timp ce se aventureaza in demersuri si preocupari ce nu o ajuta, ci o arunca in prapastie. Suparati pe lalaiala cu LGBT, cu cotele de refugiati, cu incluziunea veneticilor in dauna drepturilor autohtonilor, pe imperialismul de doi bani al unora in dauna altora, pe tupeul si nesimtirea functionarilor de la varf, care isi permit sa dicteze peste limitele impuse de tratate si isi baga nasul in domeniile exclusive de reglementare nationala, UE se va duce dracului curand, sub asediul extremelor nationaliste si viitor militariste. La fel va fi si cu NATO, unde SUA nu isi va mai permite sa ofere pace si securitate pentru toate statele handicapate, care, asemeni noua azi, se bazeaza doar pe promisiuni.

Politica internationala va deveni tranzactionala intre Statele Unite, Rusia si China, un imens targ, pe ale carui tarabe vor sta state ca si Romania, dar si Anglia, Franta sau Germania.
Singura diferenta va fi aceea intre marfa proasta si ieftina, si marfa buna si cautata.

Unde vrem sa fim? Daca mergem in directia de pana acum si pupam ce am pupat pana acum, cu siguranta vom fi in prima categorie, si mai pe romaneste curve proaste, cu bun simt fata de client si nesimtiti fata de noi insine. Daca devenim curtezane, valoarea noastra tranzactionala ar putea creste.

O curtezana politica desteapta, precum Viktor Orban, creeaza licitatie pentru orice, se umfla la toti, dupa care le face ochi dulci, apoi iar ii injura putin, numai cat sa ii provoace, in timp ce le arata o coapsa scoasa de sub fusta si le starneste erectii politice. Curvele de la Bucuresti sunt proaste, se vand ieftin si stau deoparte, pe centura, departe de centru.

Nu exista curve cu bun simt, cum incearca ai nostri sa se justifice in permanenta. Alea sunt la cheremul barbatilor, fac ce vreau cu ele si nu le platesc. Sunt proaste si tampe, cedand prea usor, si devin ieftine, cerand prea putin sau deloc. Curtezanele cer banii inainte si presteaza cat vor, dupa care intorc spatele prostului. Daca mai vrei, urmeaza sa ii mai dai, daca nu, nu, se duce la urmatorul client.

Intre 1913-1916, Romania a stiut sa fie o curtezana. Mai apoi a incercat-o bunul simt, a devenit Mare in 1918, dar mai mica decat putea sa fie daca ramanea nesimtita. Mai apoi a fost din ce in ce mai curva proasta si din ce in ce mai violata.

Despre Voicu Ienci

Absolvent al Facultatii de Drept -Universitatea Babes-Bolyai (2000) si al Certificatului Profesional in Management -The Open University (U.K. 2013), Voicu Ienci este antreprenor si pasionat de istorie si politica.

Ideologic, este profund atasat conservatorismului clasic si un apropiat al viziunilor crestine pro-viata si pro-familie.

1 thought on “(OPINIE) Voicu Ienci: Inainte de a fi mare, Romania trebuie sa fie o curtezana

  1. Curat articol de „apropiat al valorilor crestine de viata si familie”! Pe admiratorul lui Viktor Orban il recomanda cu siguranta drept iubitor al vietii de familie frecventa folosire a termenului „curva proasta” – ca metafora pentru tara sa natala, dar se pare nu ideala 🙂
    Articolul „a la Sputnik” prin denigrarea generalizata a valorilor noastre poate e original, dar ar fi pacat…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *