Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

(OPINIE) Voicu Ienci: Partidul National Liberal sau Partidul Liberal? Romania sau altceva?

Declaratiile domnului Ludovic Orban din acest sfarsit de saptamana, facute la Bacau, au rolul benefic pentru PNL de a aprinde si transa, mai apoi, o dezbatere interna pe un anumit subiect, care mocnea de multa vreme in sanul partidului. Da, tema lansata poate genera sciziune si destabilizare, dar alegerea unui drum si asumarea unor principii devenise o restanta, care atarna greu de imaginea actuala a liberalilor.

In mod traditional, doctrina liberala romaneasca are o componenta nationala, ce tine de promovarea idealului unirii tuturor romanilor si, mai ales, de necesitatea dezvoltarii capitalului autohton, cu alte cuvinte, de ideea unei economii pe bani romanesti, facuta de romani in folosul exclusiv al romanilor. Aceeasi doctrina liberala romaneasca recunoaste si integreaza organic dimensiunea crestina a societatii romanesti, recunoscand totodata necesitatea protejarii familiei normale (nu traditionale, urasc acest termen intrucat lasa conceptul de familie expus unor false criterii, ce nu tin de esenta si utilitatea lui).

In ultimii 15-20 de ani ai politicii romanesti, lideri de marca ai PNL -Benoni Ardelean, Gheorghe Falca, Vasile Blaga si altii, au incercat sa reaminteasca ideile de baza ale liberalismului romanesc, sa accentueze componenta traditionala, national-crestina a partidului, in timp ce alti liberali au preferat diluarea acesteia, proferand „progresismele” la moda, chiar denigrand traditia in folosul unei asazise modernizari, care inseamna, de fapt, o schimbare de directie ideologica.

Bineinteles, momentul initierii dezbaterii, faptul ca domnul Orban intelege, in al doisprezecelea ceas si sub presiunea alegerilor din partid, sa le aminteasca liberalilor ce sunt, sa forteze o asumare, ne pune serioase intrebari asupra sinceritatii demersului dumnealui, putand fi doar un joc politic al unui lider in cautare de sustinatori.

Chiar si asa, demersul este benefic si legitim. In politica nu e loc de gesturi mari si dezinteresate iar principiile se indoaie de multe ori sub imperiul necesitatilor de moment. PNL avea nevoie de clarificarea unor lucruri ce tin de insasi substanta sa, dupa mai bine de un deceniu, in care problema in discutie a fost evitata de dragul unei asazise coeziuni si stabilitati interne.

Timpul a demonstrat ca o amanare a dezbaterii, este o bomba cu ceas si ca o coexistenta a fractiunii nationale si crestine, cu fractiunea ultraliberala, stangista si progresista nu poate dura la nesfarsit.

In momentul de fata, daca demersul inceput la Bacau va dobandi substanta, PNL are de ales intre a ramane un Partid National sau sa se transforme intr-un simplu Partid Liberal, poate si cu alte atribute adaugate ulterior.

Mostenirea liberala a Bratienilor este in fata unui examen dur, la inceputul unui nou secol, la un veac si jumatate de la crearea ei.

Mostenirea Bratienilor nu e numai un legat pentru PNL-ul de azi, ea se confunda cu insusi statul national roman modern. Prin urmare, Romania este astazi in fata aceleiasi incercari, a aceleiasi decizii -sa ramana asa cum o stim si o iubim, sau sa devina altceva -nu stim daca mai buna sau mai rea …sau sa ramana, pur si simplu.

Despre Voicu Ienci

Absolvent al Facultatii de Drept -Universitatea Babes-Bolyai (2000) si al Certificatului Profesional in Management -The Open University (U.K. 2013), Voicu Ienci este antreprenor si pasionat de istorie si politica.

Ideologic, este profund atasat conservatorismului clasic si un apropiat al viziunilor crestine pro-viata si pro-familie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole recente

EnglishHungarianRomanian