Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Raul Matei (USR Brad), despre proiectul de la Rovina: Natura și sănătatea sunt mai strălucitoare ca mirajul aurului

Consilierul local USR Plus Brad, Raul Matei, a ieșit în această seară cu o declarație publică cu privire la proiectul minier de la Rovina.

„Un subiect fierbinte al zilelor trecute, extrem de important, dar ținut la naftalină de o dezbatere și consultare publică pe bune este și tinde să fie Rovina, arie din patrulaterul aurifer al României.

Unii specialiști spun că zăcământul cupro-aurifer ( + ??? ) este mult mai bogat decât vestitul Roșia Montana.
Oamenii ăștia din spatele proiectului, parte dintre ei masoni, templieri, cavaleri, oameni potenți de afaceri, erudiți sau pierduți au acționat ca niște veritabili maeștri în grade superioare. O parte dintre voi, știți despre ce vorbesc.

În liniște și în tăcere, la întunericul luminii sau la lumina întunericului, dar poziționați întotdeauna în punctul de echilibru perfect. Acolo unde albul și negrul pare că se ating. Doar pare! Acolo au fost și oamenii ăștia. S-au ținut atât cât au reușit, departe de reflectoarele activiștilor de mediu de bună credință, departe de populația care gândește liber, departe de iubitorii de frumos, de natură, de sat, de vale, de munte, cer, apă curată, tril de ciocârlie…

Proiectul inițial vizează ( dar nu se rezumă ) teritorii din comunele Bucureșci, Buceș, Crișcior. Teritorii însemnate, cu relocări legale sau mai puțin legale, cu descărcări arheologice și etnografice, cu puneri în posesie pe repede înainte, cu drepturi de preemțiune, cu anenajamente silvice aprobate de tăieri la ras a sute/mii de hectare de pădure și vegetație forestieră, cu… cu…

Sigur, nouă, în Brad ni se poate părea departe fenomenul și fără urmări, dar, nu !

Dacă vei intra în Primăria Brad vei găsi cu generozitate încă de la intrare materiale, pliante, flyere cu Rovina, Samax, Euro Sun Mining, Gold Corporation sau câte or mai fi. Materiale de promovare pentru Rovina. În secret au fost organizate de către primarul Bradului și alte întâlniri de acest gen în instituțiile statului român.

Din câte știu, sâmbăta asta, cu acordul edilului și fără nicio informare, acord sau invitație pentru consilerii locali ai municipiului Brad, ( cel puțin ai USR) la căminul cultural din satul Țărătel, aparținător Bradului, a avut loc o ”consultare publică”.

În trecut am aflat pe surse și am participat la „consultări publice” la Certej, Săcărâmb, Rovina, Brad. Știu despre ce este vorba.

Autoritățile locale sub iluzia unor promisiuni de dezvoltare economică acerbă, sau momite în interes personal susțin aceste explorări și exploatări. Cei care se împotrivesc sunt persoane non grata!

  1. Nu va fi nicio creștere sustenabilă și de durată a nivelului de trai din zonă.
  2. Nu vor fi angajați mineri. Ei sunt covârșitor la pensie sau inapți de muncă. Exploatarea e de suprafață, cu operatori calificați pe utilajele cu care vor veni. Nu va fi șaitroc. 😉
  3. Redevențe de 5-6 % pentru statul român, restul la noii capitaliști salvatori, cei care ne-au privatizat în interes propriu cele mai profitabile companii, cei care ne-au achiziționat cele mai fertile terenuri, care ne-au concesionat cele mai importante resurse de suprafață, acum vin și exploatează în regim 100% privat bogățiile subsolului.
  4. Vom rămâne cu cratere uriașe ce nu vor putea fi acoperite din garanție.
  5. Vom rămâne sclavi și săraci la noi în țară.

Un demers atât de important a fost deturnat de o doamnă demnitar fără nicio credibilitate.

Ecologiștii ca partid sunt struți.

Instituțiile de forță ca siguranță și apărare națională sunt inexistente sau sub talpă.

Poziția mea în calitate de cetățean, vocea mea a fost aceeași. În calitate de om politic, consiler local vom avea o opoziție comună.

Sunt împotriva acestor explorări de suprafață, tip carieră. Sunt împotriva acordării dreptului de exploatare unei companii/stat străin.

Dacă noi nu am descoperit încă tehnologia care să nu aibă un impact major pentru mediu, atunci aceste bogații să rămână în subsol, moștenire generațiilor următoare

Dacă noi ca speță a conducătorilor suntem toți corupți, să rămână pentru cei care vor veni după noi. Nu suntem toți proști sau vânduți.

Natura și sănătatea sunt mai strălucitoare ca mirajul aurului” a scris Matei pe o rețea de socializare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

EnglishHungarianRomanian